avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract

Prietenul meu a cumparat un apartament in anul 2000, a fost la un notar public ca sa faca contractul. Secretara a facut contractul a semnat prietenul meu si vanzatorul, dar notarul nu a fost acolo si contractul a ramas la secretara. Prietenul meu a platit taxa, are si chitanta. El a plecat in strainetate acum a venit acasa, a mers dupa contract si secretara a spus ca contractul a fost aruncat.Intrebarea mea este: Cat timp trebuie pastrat un contract la un notar public?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 21:06, 7 Februarie 2009
Notarul are obligativitatea legala de a pastra un exemplar al fiecarui act incheiat. Acel exemplar se arhiveaza.
Cred ca ar trebui sa vorbiti direct cu notarul si nu cu secretara lui si sa clarificati problema.
:O Asa ceva este nemaiuzit, adica sa imi fie cu iertare prietenul dumneavoastra a semnat in fata secretarei? .... nu a notarului public... ? si nu a pastrat macar o copie xerox a acelei fituici semnate? ca nu ii pot spune act de vanzare-cumparare ..... pai in cazul asta in opinia mea cred ca ii va trebui o hotarare judecatoresca care sa ii recunoasca proprietatea.
Multumesc tare mult pentru raspuns!!! Mai am inca o intrebare: Nu stiti care Lege scrie ca trebuie arhivat documentele???
In conformitate cu prevederile legii nr 36 din 12/05/1995, a notarilor publici si a activitatii notariale:

Art. 64.
Toate exemplarele originale ale inscrisului autentificat, cerute de parti, precum si cel ce se pastreaza in arhiva biroului notarial, impreuna cu anexele care fac parte integranta din acest inscris, se semneaza in fata notarului public de catre parti sau reprezentantii lor si, dupa caz, de cei chemati a incuviinta actele pe care partile le intocmesc, de martorii-asistenti, atunci cand este ceruta prezenta lor, si - daca este cazul - de cel care a redactat inscrisul, in conditiile prezentei legi.
Fiecare parte poate solicita cel putin un exemplar original al inscrisului autentic.

Art. 97.
La cererea partii, notarul public poate elibera un duplicat al unui act original aflat in arhiva sa. In acest scop notarul public va cita toate partile sau, dupa caz, pe succesorii acestora.
In textul duplicatului se reproduce cuvant cu cuvant cuprinsul inscrisului, cat si cel al incheierii prin care s-a incuviintat intocmirea inscrisului original. In locul semnaturii originale se mentioneaza numele de familie si prenumele fiecarui semnatar.
Duplicatul are aceeasi forta probanta ca si inscrisul original.
Competenta eliberarii duplicatelor de pe actele emise de notariatele de stat sau alte organe cu activitate notariala apartine institutiei care a preluat arhiva acestora.

Art. 102.
Arhiva activitatii notariale este proprietatea statului si se pastreaza, se conserva si se preda in conditiile legii.

Art. 103.
Biroul de notar public va avea arhiva si registratura proprii.
Secretariatul va efectua operatiuni privind primirea, inregistrarea si expedierea corespondentei, inregistrarea si indosarierea actelor, pastrarea registrelor, precum si alte lucrari cu caracter auxiliar, necesare bunei desfasurari a activitatii notariale.
Notarul public va tine si o evidenta financiar-contabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distribuirea actelor de vanzare cuparare Andra2912 Andra2912 Buna ziua, zilele trecute am semnat un contract de vanzare-cumparare la un notar public. Ulterior mi s-a oferit, la plecare, o mapa cu actele semnate, doar ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare ap. prin notariat, stampilat, inregistrat, dar nesemnat de parti Lidia2012 Lidia2012 Am incheiat un act de vanzare-cumparare a unui apartament , dar Notariatul ne-a eliberat partilor cate 2 exemplare DUPLICAT, care poarta stampila in sec a ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare BALOSINRODICA BALOSINRODICA Buna ziua, va rog sa ma ajutati in problema mea cu care ma confrunt. Vreau sa cumpar un teren, am fost la notar pentru incheierea contractului de vanzare ... (vezi toată discuția)