Stimate comunitate,
Am un apartament in proprietate comuna cu sotia. Intrebarea mea este daca o pot aduce pe mama mea la mine fara acordul sotiei? Daca se poate ca raspunsul sa fie insotit si de un articol de lege ar fi foarte bine pentru argumentatia mea. Multumesc
gi-jane2
Moderator 7din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Mama nu are unde sta ? are nevoie de ingrijire care nu poate fi acordata la domiciliul ei ? Mama accepta sa vina in casa daca nora nu e de acord ?
Fiecare are dreptul de a se folosi de proprietate, insa fara a stanjeni drepturile celuilalt, cand nu exista intelegere, se apeleaza la instanta. Sotia dvs, (daca mama apuca sa intre in casa)poate cere evacuarea mamei dvs pt ca are dreptul la intimitate si e dreptul ei de a o tolera sau nu pe mama dvs.
citat dintr-o speta asemanatoare :"instanţa apreciază că se impune pentru a da eficienţă deplină tuturor prerogativelor dreptului de proprietate şi, nu în ultimul rând, pentru a pune capăt unei stări permanente de tensiune, dispunerea evacuării. (…) Reţinând că pârâtul reclamant nu are un drept locativ propriu, că între unul dintre coproprietari şi persoana tolerată (în fapt, netolerată) există o permanentă stare de conflict care este de natură să stânjenească folosinţa apartamentului de către reclamantul-pârât, instanţa urmează să admită acţiunea şi să dispună evacuarea pârâtului-reclamant în temeiul art.44 din Constituţie, care ocroteşte şi garantează dreptul de proprietate. Singura modalitate prin care reclamantul pârât îşi poate asigura folosinţa liniştită a bunului proprietatea sa este îndepărtarea din imobil a persoanei care nu are niciun drept locativ propriu. (…) prin depunerea cererii de intervenţie în interes propriu, coproprietarul devălmaş în persoana soţiei reclamantului şi mamei pârâtului a demonstrat dezacordul proprietarului faţă de acţiunea reclamantului, ceea ce nu afectează temeinicia acesteia. Chiar dacă ambii soţi se bucură de un drept de proprietate devălmaşă în privinţa apartamentului, acest lucru nu înseamnă că unul dintre ei, în speţă reclamantul, trebuie să fie silit să accepte folosirea spaţiului aflat în coproprietate, de o terţă persoană cu care nu a încheiat niciun contract de locaţiune. Dacă intervenienta doreşte să locuiască împreună cu pârâtul-reclamant are posibilitatea de a solicita instanţei competente, în condiţiile legii, sistarea stării de coproprietate devălmaşă, urmând a permite folosirea spaţiului ce-i va fi atribuit, de către pârâtul reclamant. (…) Nu se poate accepta ideea grevării dreptului de folosinţă al unui coproprietar ce rezultă din dreptul de proprietate ca efect al unui consimţământ unilateral din partea altui coproprietar în privinţa folosinţei bunului comun.”
Pe vremuri, exista in codul penal tulburarea de folosinta a locuintei, nu mai exista, dar exista tulburarea de posesie. ori pe mama trebuie sa o puneti intr-o camera pe care coproprietarul nu o mai poate folosi, nu o mai posedeaza, ca sa zic asa.
inchipuiti-va ce ar fi daca dvs puteti sa va aduceti mama in camin, sa aduca si sotia vreo 3 boschetari ca nu au unde sta, cam tot asa ar veni.
In opinia mea, gasiti alta solutie pt mama.
Stimata doamna sau domnisoara.
Mi-am dorit un raspuns cat mai elocvent si la obiect. Dar nu m-am gandit niciodata la un raspuns atat de complet, argumentat si plin de detalii fara echivoc.
Sa raspund la intrebari:
1. Mama are unde sta
2. Mama nu necesita ingrijiri de nici un fel.
3. Pe mama nu o prea intereseaza parerea sotiei
Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat, detaliile foarte utile, si sfatul pe care mi l-ati dat.
sorin.damian
Utilizator 7din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Domnule Broscutza22 cred ca vi s-a urit cu binele.......
hotumattua
Utilizator 8din 8 utilizatori consideră acest răspuns util
Întrebarea nu este dacă o puteți aduce pe "mămica" în casa proprietate comună, ci dacă mai vreți să conviețuiți cu soția. Nu spuneți dacă aveți și copii, caz în care aveți toate șansele ca, în final, să vă mutați dvs. la "mămicuța". Toată treaba îmi amintește de bancul cu broscuța. :)
Daca mama are unde sta si sotia dvs nu este de acord sa stea si mama dvs impreuna cu voi in apartament, exista posibilitatea sa va mutati dvs la mama. :) E alegerea dvs. cu cine vreti sa stati... cu mama sau cu sotia. Până la urmă nu e vorba de un articol de lege ci de incredere si respect intre soti. Dar dacă vreți să intrați într-un conflict legal cu soția, șansele nu prea sunt în favoarea dvs... sau ale mamei... trebuie sa faceti o alegere... cu mama sau cu sotia... Succes.
Drept la propret.
abrassu
Buna ziua,ajutatima cu un raspuns,suntem 4 copii la parinte,mai traieste doar mama,care dupa revolutie a cumparat apartamentul,3 copii suntem la casa ... (vezi toată discuția)