avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere - Vinerea mare si Paste catolic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere - Vinerea mare si Paste catolic

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o confirmare,
Conf CM, Art. 139 alin. (3) si (3.1) - Daca un salariat a beneficiat de zilele libere pentru sarbatoarea de Pastele catolic,
acesta poate lucra in Vinerea mare (30 apr) si a doua zi de Paste (3 mai), fara a fi necesara acordarea sporului pentru sarbatori legale? Sau, spre exemplu, ziua de 30 apr. poate fi pontata drept zi de concediu de odihna, daca acesta solicita concediu si se aproba de catre angajator?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2021
AndradaCristu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 29 Aprilie 2021
Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Zilele de 30 aprilie si 3 mai sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Art. 139 (2.1) Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Ma gandesc ca, in cazul in care se acorda cele 2 zile libere pentru Pastele catolic, zilele libere pentru Pastele ortodox devin zile lucratoare pentru acei salariati. Sau, in cazul in care nu se poate desfasura activitatea in zilele de sarbatoare legala, compania avand activitatea suspendata, se va recupera conform celor agreate cu angajatorul
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2021
AndradaCristu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Într-adevăr, ați înțeles corect.
M-ar ajuta tare mult opinia dvs. si in urmatoarea situatie:

- daca un salariat a beneficiat de zilele libere pentru Pastele catoloc (2,5 Apr). Acesta lucreaza in domenul IT, chiar daca restul angajatilor nu vor lucra, acesta poate sa isi desfasoare activitatea normala de Pastele ortodox (30, 03 mai), insa solicita zi de concediu de odihna pentru 30 apr., urmand ca in 3 mai sa lucreze.

Este in regula ca ziua de 30 Apr sa apara zi de concediu de odihna?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 26 Aprilie 2021
AndradaCristu, utilizator
Si revin cu nelamuri pe acest subiect, poate isi exprima cineva opinia.

Pentru acest angajat care a sarbatorit Pastele catolic si va lucra de Pastele ortodox, este corect ca pentru luna Mai sa primeasca 21 tichete de masa, acesa lucrand si in data de 3 mai?
Chiar daca luna mai are 20 de zile lucratoare.

Din pacate, sunt multe pareri in contradictie si m-ar ajuta o confirmare.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in cazul in care de exemplu sunt salariati care sunt ... daliborca.nicolin daliborca.nicolin Buna ziua, In cazul in care de exemplu sunt salariati care sunt de alta religie, de exemplu de religia catolica, in acest caz cum procedam cu zilele ... (vezi toată discuția)
In cazul in care un angajat este de religie catolica, iar pastele ... SergiuDgr SergiuDgr In cazul in care un angajat este de religie catolica, iar pastele conform religiei sale este inaintea pastelui ortodox am inteles ca poate solicita zile libere ... (vezi toată discuția)
Pastele catolic - sarbatoare legala? irumes irumes Conform ultimelor modificari ale art. 139 din Codul Muncii, alin.(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: - 1 şi 2 ianuarie; - ... (vezi toată discuția)