avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, As vrea sa va cer parerea in urmatoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, As vrea sa va cer parerea in urmatoarea situatie: ...

Buna ziua,
As vrea sa va cer parerea in urmatoarea situatie:
Acum 2 ani a decedat mama. Tatal si cei doi copii mostenitori au facut succesiunea dupa mama, fara partaj.

Situatia discutata acum se refera la 'curtea parinteasca" astfel:
Tatal, in urma succesiunii detine 75% din constructii(casa de locuit + anexe) iar cei doi fii mostenitori restul de 25%.
Pe langa cele mentionate, tatal detine integral titlul de proprietate pe terenul pe care se afla constructiile.

Speta: In urma decesului doar unul dintre copii intretine de "curtea parinteasca", pentru conservare. Casa de locuit necesita renovari majore la acoperis si inlocuiri de podele mucegaite.

Din cauza ca fratele care nu a contribuit la nicio cheltuiala de conservare a casei parintesti, tatal s-a decis sa ii faca act de vanzare- cumparare copilului care intretine de lucruri, pe costurile lui.
Astfel copilul caruia ii va vinde tatal ar deveni proprietar pe tot terenul si 87.5% din constructii.
Care sunt sansele si ce prevede legea astfel incat fratele monoritar sa fie obligat sau sa accepte intr-o forma renuntarea la bunurile mostenite dupa mama,
acesta necontribuind timp de 2 ani la nicio cheltuiala de conservare a bunurilor mostenite?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2021
TreesCoding, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:23, 21 Aprilie 2021
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Șanse zero.
Faptul că celălalt frate a investit in imobil, constituie un act benevol/voluntar.
raluk0207, utilizator
Costurile au fost impuse de starea precara a onstructiei si pentru a preveni deteriorarea irecuperabila a casei. Exista dovezi atat prin chitante cat si prin martori.
Asadar fratele care s-a sustras de la orice responsabilitate nu poate fi obligat sa accepte despagubire pentru partea lui?
Reaua intentie este evidenta si se poate demonstra.
De asemenea in cazul in care terenul o sa fie detinut integral de catre fratele care a intretinut de bunuri, ii poate cere chirie celuilalt pentru suprafata ocupata de constructiile mostenite in procent de 12.5%?

Multumesc.
TreesCoding, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cereti in instanta partajul, sa va fie atribuite bunurile si sa ii dati sulta fratelui.
Asta nu se cheama renuntare cum ati zis initial, e vb de iesire din indiviziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire elvisro2002 elvisro2002 buna ziua! tatal meu a decedat,mama s-a recasatorit,fratele s-a insurat ,iar in locuinta parinteasca lociesc doar eu cu familia mea.dupa decesul tatalui nu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa ambii parinti decedati V.Dinca V.Dinca Buna ziua, speta mea este urmatoarea: Doresc sa deschid o succesiune dupa parintii mei care sunt decedati de 35 de ani tatal si 16 ani mama. Mai am un ... (vezi toată discuția)
Bună seara. tocmai am terminat de făcut succesiunea, eu cu mama. ... deduanca deduanca Bună seara. Tocmai am terminat de făcut succesiunea,eu cu mama. Tata fiind decedat de 15 ani. Așteptăm cadastru/intabularea,si mama imi va ceda mie ... (vezi toată discuția)