avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua! tatal meu a decedat,mama s-a recasatorit,fratele s-a insurat ,iar in locuinta parinteasca lociesc doar eu cu familia mea.dupa decesul tatalui nu s-a facut succesiunea nici pana in prezent,nimeni nedorind sa-si asume responsabiliatea costurilor succesiunii.am inteles ca in cazul in care mama ar deceda prima ,actualul sot are drept de mostenire dupa ea.intrebarea mea este : faptul ca eu locuiesc in aceasta casa ,o intretin din toate punctele de vedere,platesc toate darile catre stat,nimeni(mama sau fratele) necontribuind cu nimic de la decesul tatalui ,imi ofera vreun drept aparte,si daca da care? sau ma multumesc cu partea ce mi se cuvine,ma resemnez ca am cheltuit niste bani si nu s-a pierdut casa si cam atat? multumesc!
Faptul ca locuiti in imobil si ca il intretineti nu va confera o cota succesorala mai mare decat cea stabilita de lege.

Dupa ce veti face succesiunea, in eventualitatea unui partaj va conta faptul ca locuiti cu familia in imobil , astfel ca acesta sa va fie atribuit dvs si dvs sa platiti sulta celorlalti mostenitori pentru cotele lor parti.

Sfatul meu este sa faceti succesiunea dupa tatal dvs, sa suporte fiecare mostenitor taxele de succesiune in raport de cota succesorala. Mama dvs ar putea renunta la partea ei, astfel ca cota parte ce i s-ar cuveni din partea tatalui sa va revina dvs ca fii, de vreme ce dansa s-a recasatorit, pt ca sotul are drept la mostenirea sotiei.
Continuand cele aratate anterior, in cadrul unui eventual partaj se va avea in vedere faptul ca Dv. ati suportat cheltuieli in legatura cu masa succesorala ( taxe, impozite,etc.) toate acestea inscriindu-se in notiunea de pasiv succesoral. De asemenea cheltuielile de inmormantare ale defunctului se retin in aceasta categorie ( daca au fost suportate de vreunul din succesibili).In situatia in care ati facut investitii la imobil, acestea nu vor fi avute in vedere la stabilirea valorii acestuia ci vor constitui un drept de creanta al Dv., eventual vor fi avute in vedere ca si criteriu suplimentar pentru atribuirea catre Dv. a imobilului, evident la valoarea fara investitiile realizate exclusiv de Dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezabatere succesiune in instanta soniac soniac Sunt in pragul unui process pentru dezbaterea mostenirii lasate de tatal meu si as avea nevoie de cateva sfaturi sau informatii. Urmeaza sa contactez un ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare marinica71 marinica71 tatal meu are un apartament achizitionat din prima casatorie .la acest apartament mostenitori suntem eu fratele meu si tatal meu.tatal meu imi poate vinde ... (vezi toată discuția)