gabriela.enache a scris:
La un contract de vanzare-cumparare marfuri intre 2 societati romanesti, care este modalitatea de plata mai sigura, tinand cont ca valoarea contractului este f mare? As dori ceva gen acreditiv bancar, dar intre 2 societati romanesti nu merge. Adica vreau ca la fiecare livrare sa mi se dea banii. Cumparatorul sa faca un cont pe numele meu si sa iau banii doar cu facturi? Se poate? Si cum se cheama...?
Buna ziua,
Exista o modalitate mai sigura de plata a obligatiilor intre SC romanesti, asemanatoare cu procedura acreditivului documentar.
Puteti sa deschideti la o banca un cont de tip "escrow"
Escrow (garantie/custodie) = un document, obligatiune sau orice alt angajament scris, cedat catre un tert pentru a fi pastrat de acesta pana cand un act (sau o actiune/inactiune) este intocmit sau anumite conditii sunt indeplinite, si apoi este acordat beneficiarului.
In legislatia romaneasca nu apare definit, el fiind preluat din actvitatea bancara anglo-saxona.
Escrow este un cont constituit ca o garantie, detinut de catre un tert, nefiind insa discretionar la dispozitia acestuia.
Acest cont apare ca garantie intre debitor si creditor, si este "folosit" in cazul in care unul dintre ei nu-si achita obligatiile contractuale.
Sunt banci romanesti care opereaza astfel de operatiuni.
Drept exemplu, pentru a nu fi acuzat de publicitate, vezi pe site-ul meu:
[ link extern ]
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov