avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Contestatie ITM pentru abilitare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Contestatie ITM pentru abilitare

Buna ziua ! Am terminat un curs post-universitar de Evaluator de risc si audito in domeniul SSM, in cadrul Universitatii din Petrosani, in vederea exercitarii de servicii externe in acest domeniu.
Mi-am depus documentatia la ITM spre abilitare, insa dosarul mi-a fost respins pe motiv ca nu indeplinesc cerinta de a avea min 5 ani vechime in domeniu.. Tin sa precizez ca am depus adeverinta de la angajator, unde am lucrat 5 ani si 4 luni, in functia de consilier juridic, eu fiind totodata si persoana desemnata prin Decizie de a desfasura activitati de protectia muncii din cadrul firmei., in fisa postului fiind incluse la alte atributii, si acestea in legatura cu SSM-ul.
Am contestat decizia ITM-ului, la care Dansii , in vederea solutionarii au solicitat punctul de vedere al Inspectiei Muncii.
La randul ei, Inspectia Muncii a raspuns urmatoarele :
" Doamna ......a fost angajata pe functia de consilier juridic in perioada 2010-2015 la SC...., astfel incat in perioada respectiva a existat o INCOMPATIBILITATE intre exercitarea profesiei de consilier juridic si indeplinirea oricarei alte profesii. Deasemenea.........a fost angajata cu timp partial, lucrand 4 ore/zi."
De retinut : in prima notificare, in care mi s-a adus la cunostiinta respingerea dosarul;ui, motivarea a fost doar acela ca nu am 5 ani vechime.
Dupa contestatia mea, a aparut si motivul, cu incompatibilitatea profesiei de jurist cu cel de responsabil ssm.!!!!!
Una la mana - atributiile de ssm nu constituie PROFESIE .....care sa poata fi incompatibil cu profesia de jurist.
Doi la mana - vechimea de 5 ani, in cazul ssm de ce se calculeaza cu jumatate de perioada, ce legatura are daca am lucrat 4 ore/zi...aceste aspecte conteaza doar la calcularea pensiei, etc...in orice caz, numai in legatura cu o remuneratie baneasca.
In Legea ssm nr.319/2006 aprobata prin HG 1425/2006, nu se specifica nicaieri ca vechimea de 5 ani in ssm ar trebui sa fie cu 8 ore/zi, mai mult, chiar daca as fi lucrat cu norma intreaga, atributiile de ssm reprezinta doar o particica mica din aceste ore.......
Pana la urma despre ce vorbim ?
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns, spre a contesta mai departe.
Multumesc mult
PS- In art.10 din Legea nr.514 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic sunt enumerate incompatibilitatile profesiei de consilier juridic, printre care pct.c) la care se refera si cei de la Inspectia Muncii..."orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau in strainatate"
In cei 5 ani in care am exerciatat aceste atributii SSM nici nu am fost autorizata, inca nu am avut PFA-ul...respectiv nici acuma nu sunt autorizata...

Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2021
andynyul, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:32, 20 Aprilie 2021
Abilitarea SEPP se face cu respectarea prevederilor HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, sectiunea 6 - Abilitarea serviciilor externe de prevenire si protectie. Studiati cu atentie toate articolele din aceasta sectiune.
Sunt aplicabile prevederile
-Art. 40 (1) Solicitantul căruia nu i s-a acordat abilitarea are dreptul, în termen de 30 de zile de la data primirii înştiinţării, să facă contestaţie la Comisia de contestaţii constituită în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Fiind angajat ca si consilier juridic intr-o firma, chiar daca ati avut atributii si pe linie de ssm (fara respectarea legii, dupa raspunsul primit de la Inspectia muncii), ar trebui sa respectati si prevederile
-Art. 50 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului
superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
Pentru a urma cursul post-universitar, m-am folosit de cealalta pregatire de-a mea, respectiv am terminat mai inainte de facultatea de drept, si Facultatea de subingineri, deci pregatire in domeniul stiitelor ingineresti o am.
La firma respectiva unde am lucrat atunci, cand am acumulat si vechimea in ssm, eram angajat ca jurist.
Deci nu este cazul de nerespectarea legii.
Contestatia a fost depusa in termen.
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2021
andynyul, utilizator
Va trebui sa asteptati raspunsul de la comisia de contestatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa nico123 nico123 Buna ziua,as dori sa stiu si eu ce pregatire, sau ce experienta trebuie pt infiintarea pfa in domeniul protectia muncii? Mentionez ca sunt economist, iar acum ... (vezi toată discuția)
Vechime in specialitatea studiilor necesara exercitarii functiei. claclacla claclacla Buna ziua, Intentionez sa particip la un concurs pentru inspector SSM (cu curs Inspector SSM de 80 ore si studii superioare stiinte ingineresti) a carei ... (vezi toată discuția)
Vechime 5 ani in ssm? oana0409 oana0409 buna ziua. Pregatirea de nivel superior in domeniul SSM, presupune: a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole ... (vezi toată discuția)