Bună ziua!
Am o nelămurire în ceea ce privește anularea unui contract. În data de 17.04.2021 am semnat un contract de închiriere pentru o garsonieră, urmând să mă râzgăndesc după aproximativ 2 ore. În clauzele contractului era menționat faptul că nu aș putea să îmi recuperez garanția în cazul în care renunț la contract în primele 6 luni.
Se aplică în acest caz termenul de returnare al produsului/serviciului în termen de 14 zile și astfel aș putea să îmi recuperez garanția? Se aplică preavizul de 60 de zile, astfel că trebuie să mai plătesc 2 luni..?
Cum ar trebui procedat?
Anularea contractului poate fi ceruta pentru nerespectarea conditiilor de forma/ fond prevazute de lege pt incheierea sa valabila. Din cate spuneti, nu va incadrati. Simpla razgandire nu va da dreptul la anulare, eventual la o reziliere unilaterala in conditiile stipulate in contract. Nu se aplica termenul de “returnare” de 14 zile.
In cazul in care imobilul inchiriat are vicii ascunse ori nu corespunde calitatilor convenite, aveti la indemana art. 1791 CCiv:
Efectele garanţiei contra viciilor
(1) Dacă locatorul nu înlătură viciile în cel mai scurt termen, locatarul are dreptul la o scădere proporţională a chiriei. În cazul în care viciile sunt atât de grave încât, dacă le-ar fi cunoscut, locatarul nu ar fi luat bunul în locaţiune, el poate rezilia contractul, în condiţiile legii.
(2) Atunci când aceste vicii aduc vreun prejudiciu locatarului, locatorul poate fi obligat şi la daune-interese, în afară de cazul când dovedeşte că nu le-a cunoscut şi că, potrivit împrejurărilor, nu era dator sa le cunoasca.