avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare Promisiune bilaterala vanzare- cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare Promisiune bilaterala vanzare- cumparare

Buna ziua.Va deranjez pe dvs,cu o intrevbare.In urma cu 4 luni de zile am facut ,o promisiune bilaterala vanzare-cumparare,pentru o garsoniera intr-un complex rezidential.Suma a fost achitata integral.Dupa un timp,eu si sotia mea,am observat ca aceasta garsoniera detine niste vicii ascunse,ca sa le spun asa.La tavan,si perete se infiltreaza apa,si sunt peretii uzi,si probleme cu centrala termica,La centrala termica,problema provine de la constructia blocului,care nu a fot izolat corespunzator,si intra practic vant in casa,si este foarte frig,Am cerut sfatul unui constructor,si acesta mi-a spus ca este vorma despre o lucrare foarte scumpa,poate ajunge si la 5000 euro,ca sa se rezolve aceste probleme.Ideea este ca eu si sotia mea,nu suntem multumiti de aceasta garsoniera,si am vrea sa plecam,si bineinteles sa ne luam banii inapoi.Va rog din suflet sa ma ajutati,cu un sfat,ce as putea sa fac? Bineinteles,ca am vorbit cu agentul de vanzari de la care am cumparat,si acesta a vorbit cu dezvoltator.Bineinteles ca acesta a spus ca nu se poate,Ce as putea sa facem in situatia aceasta.Va multumesc foarte mult !
Cel mai recent răspuns: AVOCAT GEORGIANA URIAN , Avocat 14:31, 31 Ianuarie 2017
Buna ziua.
Va indic mai jos articolele relevante in speta dvs, din Codul Civil:

Art. 1707
Condiţii
(1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic.
(2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.
(3) Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.
(4) Vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la încheierea contractului.
(5) În vânzările silite nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse.

Art. 1708
Modificarea sau înlăturarea convenţională a garanţiei
(1) Dacă părţile nu au convenit altfel, vânzătorul este obligat să garanteze contra viciilor ascunse, chiar şi atunci când nu le-a cunoscut.
(2) Clauza care înlătură sau limitează răspunderea pentru vicii este nulă în privinţa viciilor pe care vânzătorul le-a cunoscut ori trebuia să le cunoască la data încheierii contractului.

Art. 1709
Denunţarea viciilor
(1) Cumpărătorul care a descoperit viciile ascunse ale lucrului este obligat să le aducă la cunoştinţa vânzătorului într-un termen rezonabil, stabilit potrivit cu împrejurările, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a cere măsura prevăzută la Art. 1710 alin. (1) lit. d).
(2) În cazul în care cumpărătorul este profesionist, iar bunul vândut este mobil corporal, termenul prevăzut la alin. (1) este de două zile lucrătoare.
(3) Atunci când viciul apare în mod gradual, termenele prevăzute la alin. (1) încep să curgă din ziua în care cumpărătorul îşi dă seama de gravitatea şi întinderea viciului.
(4) Vânzătorul care a tăinuit viciul nu poate invoca prevederile prezentului articol.

Art. 1710
Efectele garanţiei
(1) În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor, cumpărătorul poate obţine, după caz:
a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;
c) reducerea corespunzătoare a preţului;
d) rezoluţiunea vânzării.
(2) La cererea vânzătorului, instanţa, ţinând seama de gravitatea viciilor şi de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum şi de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător.

Art. 1711
Viciile care nu afectează toate bunurile vândute
(1) Dacă numai unele dintre bunurile vândute sunt afectate de vicii şi acestea pot fi separate de celelalte fără pagubă pentru cumpărător, iar instanţa dispune rezoluţiunea în condiţiile Art. 1710, contractul se desfiinţează numai în parte.
(2) Rezoluţiunea contractului, în ceea ce priveşte bunul principal, atrage rezoluţiunea lui şi în privinţa bunului accesoriu.

Art. 1712
Întinderea garanţiei
(1) În situaţia în care la data încheierii contractului vânzătorul cunoştea viciile bunului vândut, pe lângă una dintre măsurile prevăzute la Art. 1710, vânzătorul este obligat la plata de daune-interese, pentru repararea întregului prejudiciu cauzat, dacă este cazul.
(2) Atunci când vânzătorul nu cunoştea viciile bunului vândut şi s-a dispus una dintre măsurile prevăzute la Art. 1710 alin. (1) lit. c) şi d), el este obligat să restituie cumpărătorului doar preţul şi cheltuielile făcute cu prilejul vânzării, în tot sau în parte, după caz.


Din punctul meu de vedere trebuie sa formulati o actiune in fata instantei de judecata prin care sa denuntati viciile sesizate/existente si sa solicitati rezolutiunea contractului de vanzare cumparare. (sau oricare din variantele prevazute la art 1710 mai sus citat)

Puteti apela la serviciile unui avocat, intrucat actiunea si probatiunea ce se impune a fi administrata sunt complexe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat 3 masini pentru a le vinde ulterior si am constatat urmatoarele. nicoletaaaa nicoletaaaa Va expun situatia sub forma unei spete: X vinde 3 masini lui y -faimos pentru circulatia acestui fel de marfa. Masinile sunt livrate ,pretul platit pe ... (vezi toată discuția)
Nerespectare proiect casa- cum sa actionez? sesa224195 sesa224195 Acum 2 ani am cumparat o casa P+1 noua de la un particular. Imediat au inceput sa apara crapaturi si fisuri atit la pereti, cit si in grinzile de rezistenta. ... (vezi toată discuția)
Vicii apartament nou de la dezvoltator Dumitrica Aurelia Dumitrica Aurelia Se intampla asa: 1) Curtea are o gluma de gard din plasa de sarma, iar unul dintre stalpi este cam inclinat. Pentru a impiedica fuga pisicilor de acasa, dar si ... (vezi toată discuția)