avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am cumparat 3 masini pentru a le vinde ulterior si am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am cumparat 3 masini pentru a le vinde ulterior si am constatat urmatoarele.

Va expun situatia sub forma unei spete:
X vinde 3 masini lui y -faimos pentru circulatia acestui fel de marfa.
Masinile sunt livrate ,pretul platit pe jumatate,restul urmand sa fie virat in 5 luni de la incheierea contractului de vanzare.Y face o inspectie de primire si constata anumite vicii.X si Y erau prieteni.
Y decide sa le repare pt a nu isi periclita imaginea in fata viitorilor sai clienti .
Cu toate acestea Y primeste reclamatii si ii trimite in acest sens lui X o scrisoare in care ii spune sa vina imediat sa isi ia toate masinile .Mai mult ,cu cateva sapt inainte de termenul scadent restului de bani,Y apare in presa ca primind o puternica lovitura de imagine -cateva piese de la masini erau furate.
Care sunt drepturile fiecarei parti ?Sper sa ma puteti ajuta.multumesc

Cel mai recent răspuns: nicoletaaaa , utilizator 12:14, 8 Aprilie 2012
Conform noului Cod Civil, in materia Contractului de vanzare si referitor la speta dvs., avem:

Art. 1707 -Condiţii

(1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic.

(2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.

(3) Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.

(4) Vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la încheierea contractului.

(5) În vânzările silite nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse.

Art. 1708 - Modificarea sau înlăturarea convenţională a garanţiei

(1) Dacă părţile nu au convenit altfel, vânzătorul este obligat să garanteze contra viciilor ascunse, chiar şi atunci când nu le-a cunoscut.

(2) Clauza care înlătură sau limitează răspunderea pentru vicii este nulă în privinţa viciilor pe care vânzătorul le-a cunoscut ori trebuia să le cunoască la data încheierii contractului.

Art. 1709 - Denunţarea viciilor

(1) Cumpărătorul care a descoperit viciile ascunse ale lucrului este obligat să le aducă la cunoştinţa vânzătorului într-un termen rezonabil, stabilit potrivit cu împrejurările, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a cere măsura prevăzută la Art. 1710 alin. (1) lit. d).

(2) În cazul în care cumpărătorul este profesionist, iar bunul vândut este mobil corporal, termenul prevăzut la alin. (1) este de două zile lucrătoare.

(3) Atunci când viciul apare în mod gradual, termenele prevăzute la alin. (1) încep să curgă din ziua în care cumpărătorul îşi dă seama de gravitatea şi întinderea viciului.

(4) Vânzătorul care a tăinuit viciul nu poate invoca prevederile prezentului articol.

Din articolele sus mentionate, reiese ce drepturi si obligatii au partile.
va multumesc din tot sufletul pentru sfat!
as putea cere daune materiale si morale?
morale pentru ca mi-a stricat imaginea avand in vedere faptul ca anumite piese de care eu nu stiam erau provenite din mediu ilicit?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare promisiune bilaterala vanzare- cumparare Constantin2017 Constantin2017 Buna ziua.Va deranjez pe dvs,cu o intrevbare.In urma cu 4 luni de zile am facut ,o promisiune bilaterala vanzare-cumparare,pentru o garsoniera intr-un complex ... (vezi toată discuția)
Vicii apartament nou de la dezvoltator Dumitrica Aurelia Dumitrica Aurelia Se intampla asa: 1) Curtea are o gluma de gard din plasa de sarma, iar unul dintre stalpi este cam inclinat. Pentru a impiedica fuga pisicilor de acasa, dar si ... (vezi toată discuția)
Nerespectare proiect casa- cum sa actionez? sesa224195 sesa224195 Acum 2 ani am cumparat o casa P+1 noua de la un particular. Imediat au inceput sa apara crapaturi si fisuri atit la pereti, cit si in grinzile de rezistenta. ... (vezi toată discuția)