avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nerespectare proiect casa- cum sa actionez?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nerespectare proiect casa- cum sa actionez?

Acum 2 ani am cumparat o casa P+1 noua de la un particular. Imediat au inceput sa apara crapaturi si fisuri atit la pereti, cit si in grinzile de rezistenta. Situatia s-a agravat si la o verificare cu specialisti, s-a constatat ca nu s-a respectat proiectul casei la partea de rezistenta (fundatii+stilpi). Va rog sa ma sfatuiti cum sa actionez in continuare, deoarece valoarea casei este substantiala iar pericolul de deteriorare rapida este foarte grav. Situatia este disperata.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: sesa224195 , utilizator 18:30, 12 Mai 2014
Depinde ceea ce doriti mai departe.

Exista posibilitatea rezolutiunii contractului de vanzare-cumparare, cu repunerea partilor in situatia anterioara, pentru vicii ascunse.

GARANTIA PENTRU VICII ASCUNSE
Viciile ascunse sunt deficientele care afecteaza utilitatea lucrului facand-o sa scada.
Viciul este ascuns daca la data predarii nu putea fi descoperit de catre un cumparator prudent si diligent, fara a fi nevoie de asistenta de specialitate
Garantia este datorata daca:
-viciile au fost ascunse;
-viciul exista la data predarii bunului;
-viciul face improprie intrebuintarea bunului conform destinatiei sale sau ii micsoreaza intrebuintarea/valoarea, incat cumparatorul nu l-ar fi achizitionat sau ar fi dat un pret mai mic, daca l-ar fi cunoscut
Limitarea garantiei pentru vicii:
- pe cale conventionala, partile pot dispune restrangerea garantiei pentru vicii a vanzatorului numai la viciile ascunse pe care le cunostea ( art. 1708 – 1354 VCC);
- se inlatura raspunderea vanzatorului in cazul in care cumparatorul cunostea existenta viciilor la data incheierii contractului ( art. 1707 (4) –art. 1353 VCC )
In nicio situatie nu se poate limita sau elimina raspunderea vanzatorului pentru viciile ascunse pe care le cunostea.
Termene pentru denuntarea viciilor:
Art. 1709 (1) cumparatorul este obligat sa notifice vanzatorului, despre viciile ascunse ale bunului, intr-un termen rezonabil
Termenele curg din ziua cand cumparatorul isi da seama de gravitatea si intinderea viciului
Sanctiunea este decaderea cumparatorului din dreptul de a mai cere rezolutiunea contractului.
Art. 1709 (11) introduce termenul de decadere de 2 zile lucratoare pentru notificarea viciului catre vanzator, cu conditia ca, cumparatorul sa fie profesionist
Art. 1710(1) NCC (art. 1355 VCC) pe langa cele 2 actiuni pe care le putea promova cumparatorul: actiunea redhibitorie (acţiune redhibitorie, varietate cu caracter special a acţiunii civile prin care cumpărătorul poate cere rezoluţiunea vânzării, invocând existenţa unui viciu ascuns al lucrului) respectiv estimatorie. mai exista alte 2 remedii nascute din jurisprudenta si practica recenta:
a) Inlaturarea viciilor de catre vanzator sau pe cheltuiala acestuia
b) Inlocuirea bunului vandut cu un bun de acelasi fel, lipsit de vicii
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2014
legalmgm, utilizator
Cum procedez in acest caz?Ma adresez instantei? Va multumesc
Da, va adresati instantei, respectand pasii aratati mai sus.

Va sfatuiesc sa apelati la un specialist in domeniu (avocat, jurist) inca de la inceput, deoarece o astfel de actiune daca este prost inceputa, nu mai aveti sanse ulterior de redresare si, pierdeti niste termene stric prevazute de codul civil, acestea fiind termene de decadere.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare promisiune bilaterala vanzare- cumparare Constantin2017 Constantin2017 Buna ziua.Va deranjez pe dvs,cu o intrevbare.In urma cu 4 luni de zile am facut ,o promisiune bilaterala vanzare-cumparare,pentru o garsoniera intr-un complex ... (vezi toată discuția)
Am cumparat 3 masini pentru a le vinde ulterior si am constatat urmatoarele. nicoletaaaa nicoletaaaa Va expun situatia sub forma unei spete: X vinde 3 masini lui y -faimos pentru circulatia acestui fel de marfa. Masinile sunt livrate ,pretul platit pe ... (vezi toată discuția)
Vicii apartament nou de la dezvoltator Dumitrica Aurelia Dumitrica Aurelia Se intampla asa: 1) Curtea are o gluma de gard din plasa de sarma, iar unul dintre stalpi este cam inclinat. Pentru a impiedica fuga pisicilor de acasa, dar si ... (vezi toată discuția)