avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual de munca pe perioada determinata

Ma confrunt de ceva vreme cu o mare dilema in privinta contractelor individuale de munca pe perioada determinata ... Mai pe scurt, un inspector de la ITM mi-a transmis faptul ca pentru contractele individuale de munca pe perioada determinata, la data la care inceteaza contractul de drept, trebuie facuta decizie de incetare a contractului. Neluand de buna afirmatia dumnealui, am sunat la relatii cu clientii la ITM de unde mi s-a spus ca nu trebuie facuta o astfel de decizie, deoarece contractul inceteaza de drept. Peste 2 zile, intreband la ghiseu la ITM de acest lucru, stupoare, inspectorul mi-a spus ca intr-adevar trebuie facuta decizie de incetare a CIM deoarece altfel nu are cum sa ii incheie carnetul de munca. Eu am incercat sa ii explic faptul ca contractul inceteaza de drept si ca operarea in carnetul de munca se poate face conform contractului, firma neluand teoretic o decizie in acest sens. Raspunsul primit a fost faptul ca asa stiu ei ca trebuie facuta decizie.
Am cautat in lege, nu este specificat nicaieri ca s-ar face decizie de incetare a CIM pe perioada determinata.
Voi ce parere aveti de aceasta tevatura? Stie cineva daca este specificat ceva in sensul acesta in vreo norma sau vreo lege?

Va multumesc anticipat!
Florin Ionita
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:17, 8 Ianuarie 2010
Nu exista nici-o norma care sa impuna o decizie in situatia expusa.
Exista art 56 lit j in Codul muncii in baza caruia contractul inceteaza prin expirarea duratei pt care a fost incheiat, iar incetarea se face in baza CIM.
daca discutati aspectul cu juristii de la ITM sa cu unul din directori, cu siguranta veti primi acest raspuns, asa cum dealtfel l-ati primit inteleg telefonic.
Doar ca acest mod de lucru treuie sa fie transmis si inspectorilor de la ghiseu :), sau solicitati un raspuns scris de la ITM si apoi mergeti cu acel raspuns la depunerea alro incetari in baza art 56 lit j.
Nu sunt de acord cu aceasta motivare ... un c.i.m. nu poate inceta tot in baza unuic.i.m. ... ... de fapt , decizia care se emite nu este decizie de incetare a c.i.m. , ci de constatare a incetarii de drept a c.i.m. incheiat pe durata determinata.
la incheierea cim cu durata determinata se are in vedere ca in carnetul de munca , ultima pozitie , trebuie trecut ceva or ceva acela nu trebuie sa fie un act inregistrat in registrul de iesiri al firmei !? parerea mea ;)
Este normal emiterea unei decizii privind incetarea de drept a contractului, decizie care se inregistreaza la ITM si in baza careia se inscrie in cartea de munca motivul incetarii, art. din codul muncii, data si decizia in baza careia se face inscrierea.
Sincer, imi cer scuze, insa eu tot sustin ca nu gasesc normalitatea emiterii unei decizii!
Conform dictionarului limbii romane, decizie = hotarare luata in urma examinarii unei probleme, a unei situatii, etc., solutie adoptata (dintre mai multe posibile), rezolutie.
Un contract individual de munca pe perioada determinata, stabileste raporturile de munca dintre un angajat si un angajator, pe o perioada bine determinata de timp, specificata in contract. Contractul inceteaza de drept, la data stipulata in CIM, fara ca angajatorul sa ia nici o decizie. Atunci revin cu intrebarea: de ce este normala emiterea unei decizii, daca contractul inceteaza de drept? In baza a ce ia angajatorul decizia? #-o

Alte discuții în legătură

Incetare cim perioada determinata silvia99 silvia99 va rog frumos, in cazul unui cim pe per determinata,cand acesta inceteaza (si angajatorul nu vrea prelungirea) angajatul va primi decizia de incetare cu ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pe perioada determinata apetra apetra un contract incheiat pentru intervalul 12.4 - 11.7. cu ce data se desface contractul - 11.7 ultima zi sau cu 12.7? (vezi toată discuția)
Nelamurire cim determinat ELENA2009 ELENA2009 buna ziua, am o nelamurire, cand expira acest contract pe durata determinata? determinata, de 3 luni, pe perioada cuprinsa intre data de 31.03.2011 data ... (vezi toată discuția)