avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual de munca pe perioada determinata

Ma confrunt de ceva vreme cu o mare dilema in privinta contractelor individuale de munca pe perioada determinata ... Mai pe scurt, un inspector de la ITM mi-a transmis faptul ca pentru contractele individuale de munca pe perioada determinata, la data la care inceteaza contractul de drept, trebuie facuta decizie de incetare a contractului. Neluand de buna afirmatia dumnealui, am sunat la relatii cu clientii la ITM de unde mi s-a spus ca nu trebuie facuta o astfel de decizie, deoarece contractul inceteaza de drept. Peste 2 zile, intreband la ghiseu la ITM de acest lucru, stupoare, inspectorul mi-a spus ca intr-adevar trebuie facuta decizie de incetare a CIM deoarece altfel nu are cum sa ii incheie carnetul de munca. Eu am incercat sa ii explic faptul ca contractul inceteaza de drept si ca operarea in carnetul de munca se poate face conform contractului, firma neluand teoretic o decizie in acest sens. Raspunsul primit a fost faptul ca asa stiu ei ca trebuie facuta decizie.
Am cautat in lege, nu este specificat nicaieri ca s-ar face decizie de incetare a CIM pe perioada determinata.
Voi ce parere aveti de aceasta tevatura? Stie cineva daca este specificat ceva in sensul acesta in vreo norma sau vreo lege?

Va multumesc anticipat!
Florin Ionita
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:17, 8 Ianuarie 2010
Imi cer scuze daca am lasat impresia ca sunt ironic. Cu mana pe inima va spun ca nu am am avut deloc intentia aceasta. Insa pentru mine inca este o mare dilema pentru ce anume trebuie facuta decizie, atata vreme cat durata este bine definita in contract. Exista vreo lege sau norma metodologica care sa stabileasca acest aspect?
Referindu-ne la raporturile de munca, acestea pot inceta de drept conform art. 56 din Legea 53/2003. In cazul decesului, decizia se intocmeste in baza certificatului de deces. Constatarea nulitatii de drept a unui act juridic de catre instanta de judecata care se face prin pronuntarea unei hotarari judecatoresti, se face in baza unui proces. Ceea ce eu am vrut sa subliniez este faptul ca angajatorul emite decizia in baza unui act, ci nu ca asa il taie pe el capul! Insa in cazul contractului individual de munca pe durata determinata, nu exista acel act in baza caruia angajatorul sa intocmeasca o decizie. Durata contractului este foarte bine definita, si nu vad rostul emiterii unei decizii cu art. 56 lit. j, atata vreme cat contractul inceteaza de drept.
Inca o data imi cer scuze pentru incovenientele create!
Aici sunt expuse pareri si argumente la subiectul initiat.
In general pe subiecte la care exista mai multe interpretari, (adica exista o interpretare a unei institutii de stat si altele ale unor juristi sau specialisti in domeniu), se poate discuta si argumeta .. la infinit.. sa zicem...

Eu recomand ca in situatia in care nu gasim reglementarea legala pentru o regula impusa de ITM sau alta institutie, sa solicitam punctul de vedere argumentat legal, chiar institutiei respective.
Un raspuns se primeste, desi se pot primi si raspunsuri care nu clarifica in fapt intrebarea pusa ;)
V-am dat deja o norma care prevede acest lucru ... se refera la incetarea de drept a raporturilor de serviciu a functionarilor publici ... stiu ca se va spune ca nu este aplicabila personalului din sectorul privat .

Eu am spus sa se ia prin analogie, exemplu constatarii nulitatii de drept a unui act juridic de catre instanta judecatoreasca ... daca este nulitatea de drept atunci de ce ar mai trebui ca instanta sa se pronunta si sa constante ca a intervenit nulitatea de drept ? ... este acelasi lucru ca si o incetare de drept a c.i.m. ... ea se constata de catre angajator prin emiterea acelei decizii ... nu mi se pare un lucru extraordinar de facut de catre angajator ... in practica unor ITM-uri se procedeaza la vizarea unor astfel de decizii sau la incetarea c.i.m. pe baza certificatului de deces (care, cu riscul reiterarii, nu constata incetarea unor acte juridice) :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim perioada determinata silvia99 silvia99 va rog frumos, in cazul unui cim pe per determinata,cand acesta inceteaza (si angajatorul nu vrea prelungirea) angajatul va primi decizia de incetare cu ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pe perioada determinata apetra apetra un contract incheiat pentru intervalul 12.4 - 11.7. cu ce data se desface contractul - 11.7 ultima zi sau cu 12.7? (vezi toată discuția)
Nelamurire cim determinat ELENA2009 ELENA2009 buna ziua, am o nelamurire, cand expira acest contract pe durata determinata? determinata, de 3 luni, pe perioada cuprinsa intre data de 31.03.2011 data ... (vezi toată discuția)