avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza somajul.Eu ...

Buna ziua,
va rog sa imi spuneti cum se calculeaza somajul.Eu am fost angajata la o firma din data de 21.02.2020 pana in data de 01,01,2021.
In aceasta perioada am avut concediu de ingrijire copil din 01.02.2006 pana in 01.12.2007.
La calculul indemnizatiei de somaj mi s-a spus ca am sub 20 ani lucrati,drept urmare somajul meu este de 1361 la un venit mediu brut pe ultimele 12 luni de 14500 RON.Este corecta suma?Sau trebuia calculat la o vechime de 20 ani si atunci indemnizatia trebuia sa fie aprox. 1800 RON:

multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:03, 23 Aprilie 2021
Cuantumul indemnizatiei de somaj se acorda în functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 75% din valoarea indicatorului social de referintă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
suma prevăzută mai sus la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate în functie de stagiul de cotizare.
- Cotele procentuale diferentiate sunt :
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

În speță, calculul ar fi : 375 + 14500 :12 x 7% ...

Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Scuze, am început activitatea în 21.02.2000.
Menționați exact si perioada CCC.
CCM din 01.02.2006 pana in 01.12.2007
Incepand cu 20.01.2007, perioada concediului pentru creşterea copilului în vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în munca şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta.

In perioada 01.02.2006 - 19.01.2007, inclusiv, perioada constituie perioada asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevazute de legea pensiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de somaj constituie vechime in munca? bucurescu bucurescu as dori sa stiu daca ajutorul de somaj se adauga drept vechime la anii de munca si cat timp se acorda acest ajutor? multumesc (vezi toată discuția)
Somaj camellia_camy camellia_camy As dori daca se poate sa-mi spuneti cum se calculeaza perioada de somaj,in functie de vechimea la locul de munca ? Daca am 5 ani de munca la cate luni de ... (vezi toată discuția)
Serviciu-somaj-serviciu la aceeasi firma.se poate? hopeless1 hopeless1 buna ziua! as dori sa stiu daca este posibil ca fiind angajat la o firma 2-3ani cum se poate intra in somaj? prin concediere? prin restructurarea ... (vezi toată discuția)