avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua!Lucrez intr-un Centru de Servicii Sociale cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua!Lucrez intr-un Centru de Servicii Sociale cu persoane ...

Buna ziua!Lucrez intr-un Centru de Servicii Sociale cu persoane adulte cu deficienta mintala severa.Uzura psihica si fizica este enorma,primim un spor de 30 de procente pentru conditii deosebite de munca.Intrebarea mea este daca exista vreun act normativ care reglementeaza incadrarea personalului care lucreaza cu persoane cu handicap,in categoria celor care se pot pensiona legal,mai devreme de termenul limita de varsta.Nu ma refer la pensionarea anticipata ci la incadrarea muncii in meseriile care beneficiaza de grupa de conditii speciale sau deosebite.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:47, 26 Aprilie 2021
Legea 263/2010 prevede reducerea varstei de pensionare în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite/speciale de muncă.

De asemenea, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege , în funcție de gradul de handicap, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.
Nu ati inteles situatia:eu nu sunt persoana cu handicap ci lucrez cu persoane adulte cu deficienta mintala severa.Conditiile de lucru se încadrează in conditii deosebite de munca,cel putin luam un spor pentru aceste conditii,spor care nu este mare.Intrebarea e daca noi ne putem pensiona legal fără penalizare înainte de a implini varsta legala de pensie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, întrucât chiar dacă primești un fpor asta nu i seama ca activitatea era încadrată în condiții deosebite/speciale de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)
Pensionare Geomit71 Geomit71 Buna ziua. Am 43 de ani, handicap grad 3 hemipareza postmeningita, preexistent calitatii de incadrat in munca. Va rog sa-mi spuneti care este varsta la care ma ... (vezi toată discuția)
Care este varsta de pensionare pentru o persoana cu handicap popamre popamre Data nasterii:16.06.1967 Handicapul il am din nastere Lucrez din 1986, dupa terminarea liceului. Beneficiez de vreo reducere a varstei de pensionare? ... (vezi toată discuția)