avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CNCI Decizie compensare puncte - pe cote Ideale si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CNCI Decizie compensare puncte - pe cote Ideale si Abstracte ...

CNCI Decizie compensare puncte - pe cote Ideale si Abstracte
Buna ziua,
- Santem 6 mostenitori ai unei Decizii de compensare emisa de CNCI si la data emiterii deciziei noi beneficiarii mostenitori nu aveam cotele parti deja stabilite la notar sau printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Astfel ca ne gaseam in situatia in care erau individualizate mai multe persoane fara a se fi stabilit cotele aferente drepturilor acordate de lege, titlul de despagubire acordandu-se pe numele tuturor beneficiarilor conform legii 247/2005 si 165/2013.
- 3 dintre mostenitori aveau contracte de cesiune pentru 30% din despagubirile ce urmau sa le primeasca.
- In cazul nostru, CNCI, pentru a acorda punctele cesionarului, a impartit suma totala a despagubirilor in 6 cote Ideale si Abstracte, cati mostenitori eram.
Aceste cote ideale si abstracte nu sant mentionate in nici o lege ca metoda ce ar putea fi folosita pentru acordarea titlurilor de despagubire.
Cei de la CNCI, care au improvizat, au gasit ei de la sine putere sa faca pe notarul sef pentru ca ei sa poata calcula punctele cesionarului, impartindu-ne de fapt mostenirea in 6 cote ideale si abstracte.
Doar in situatia in care noi ca persoane individualizate in decizia de acordare de masuri reparatorii a ANRP-ului am fi prezentat un act de partaj voluntar sau o hotarare judecatoreasca prin care s-au stabilit cotele cuvenite fiecaruia, titlul de despagubire s-ar fi acordat individual.
Ori noi nu am prezentat asa ceva si totusi CNCI ne-a acordat despagubiri individuale, pe baza de cote parti ideale si abstracte, hotarate de ei, fara respectarea legii.
S-a creeat astfel o situatie care frizeaza absurdul, "imbogatind" pe unii peste cat au drept legal la mostenire si pagubind pe altii. Dar ce-i intereseaza pe cei de la CNCI? Si dau trei exemple :
-2 mostenitori testamentari ai unuia dintre cei trei fosti coproprietari au dreptul real doar la 4/24 din mostenire din totalul punctelor, al masurilor compensatorii, dar prin aceste cote ideale si abstracte CNCI le-a acordat 2 Cote ideale si abstracte din cele 6, adica 1/3 din mostenire. Noroc ca au fost doar doi, caci daca ar fi fost trei sau patru mostenitori testamentari CNCI-ul le-ar fi dat 3 sau 4 cote, diminuandu-se mostenirea celorlalti si mai mult.
-exemplul al doilea: un alt beneficiar are dreptul real la 10/24 din mostenire, din masurile compensatorii, dar cu acele cote ideale si abstracte nu a primit prin decizia CNCI decat 1 Cota din 6, iar cei de mai sus cu drept de 4/24 au primit 2 cote. - si exemplul al treilea: o beneficiara avea dreptul doar la 1/4 din 5/24, iar CNCI-ul i-a acordat 1 Cota ideala si abstracta la egalitate cu persoana ce are dreptul legal, real la 10/24 din mostenire. Teatrul absurdului.
Chiar daca cotele nu s-au stabilit la notariat sau la tribunal, in realitate noi cunoastem cat avem dreptul fiecare la mostenire.
Dar povestea cu punctele samsarului a bulversat situatia. Ghinion.
Astept parerea si opiniile dvs. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Problema dosar despagubire legea 10/2001 anrp danxkx danxkx Buna ziua, Speta este urmatoarea: - Obiectul dosarului este un teren de 3200 mp aflat in intravilanul unui municipiu, autorul fiind expropriat in 1967 ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj carmenssilva carmenssilva Vreau sa divortez si avem o casa construita impreuna. Sotul nu vrea sa o vindem si spune ca ma va despagubi lunar cu o suma modica din salariu.Este legala ... (vezi toată discuția)