avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de muncă
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de muncă

Bună ziua! Sunt angajat din 2019,in timpul serviciului pe 16 decembrie 2020 am fost pus de șefa stației să mă urc pe o scara sa depozitam niste sucuri între 2-5 m. Baxurile erau așezate manual și individual de către noi urcați pe o scara care nu mai prezenta siguranță ( cu 2 săptămâni Înainte a mai căzut o angajata , mai norocoasă și s-a prins de rafturi , ridiculizată de șefa sa fie mai atentă)

la vremea respectivă am fost îndrumat de șefa statiei sa fiu dus la spital de un prieten cu mașina personală și nu cu ambulanța. Ajuns la spital am făcut investigațiile necesare și a trebuit să fiu operat cu DHS SI Șurub antirotativ. Scara era veche, cu adiții pe ea și picioarele antiderapante lipsa. Menționez că nu am avut un echipament de protecție sau de prindere a scării,nu am fost instruit SSM, completarea cărților și semnarea lor se făcea de o colegă.

Ulterior ,cercetarea s-a realizat in lipsa mea, a venit acasă o doamnă plătită de firma respectiva care s-a dat drept inspector Itm, aceasta a făcut anchetă și m-a scos pe mine vinovat. După finalizarea cercetărilor nefiindu-mi comunicat procesul verbal . Eu am aflat de la o colega care era apropiată de șefa. Din procesul verbal reiese că eu sunt vinovat și sancționat. nu am primit proces verbal de cercetare și nici avertismentul cu care am fost sancționat. Imediat după cercetare respectivă scara a fost schimbată. Am contestat pv-ul de cercetare la itm dar în zadar. Cum mă sfătuiți să procedez?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2021
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:09, 6 Mai 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vad cum ati putut contesta procesul verbal la ITM daca nu aveti procesul verbal de cercetare.
In primul rand solicitati in scris (cu numar de inregistrare sau avand dovada trimiterii prin posta cu confirmare de primire) de la angajator exemplarul din procesul verbal care va aparine in conformitate cu prevederile art 132 alin. (1) lit a din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006. Daca va transmit exemplarul dumneavoastra aveti grija sa puteti face dovada datei cand v-a fost inmanat. De preferinta solicitati sa fie transmis prin posta si pastrati plicul. Daca nu vor sa va inmaneze procesul verbal faceti sesizare la ITM si solicitati inmanarea exemplarului care va apartine. Dupa ce ati intrat im posesia procesului verbal aveti la dispozitie 30 de zile sa contestati in scris punctual lucrurile pe care le considerati neconforme cu realitatea. Contestatia o puteti face la ITM sau/si la Inspectia Muncii. Daca si de aici raspunsul este nefavorabil va puteti adresa instantei pentru contestarea procesului verbal de cercetare. In contestatie puneti accentul pe faptul ca cercetarea s-a facut fara declaratia dumneavoastra in conditiile in care in art 122 alin. (1) lit e) din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006.se prevede ca din dosar tr sa faca parte
"declaratiile accidentatilor, in cazul evenimentului urmat de incapacitate temporara de munca sau de invaliditate;" Precum si faptul ca echipamentul (scara) era neconform, ca nu s-a asigurat sprijinirea de o alta persoana la baza scarii. De asemenea tr verificat daca aveati avizul medicului de medicina muncii pentru lucrul la inaltime, daca existau instructiunii pentru lucrul la inaltime si daca au fost utilizate la instruirea dumneavoastra.
Faptul ca nu v-au aplicat sanctiunea de "avertisment" nu e o problema pentru ca in procesul verbal comisia propune sanctiuni dar angajatorul nu este obligat sa le si aplice.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In urma operatiei si a recuperarii medicale trebuie sa primiti de la medic si sa depuneti la angajator concediu medical. In baza concediilor medicale, angajatorul are obligatia intocmirii formularului FIAM la sfarsitul perioadei de incapacitate temporara de munca. Daca ati terminat perioada de ITM, cereti angajatorului si formularul FIAM.
PV de cercetare AM si formularul FIAM va sunt necesare la instanta daca veti deschide actiune impotriva angajatorului.
Bună seara! Am intrat în posesia pv-ului făcut de doamna care s-a dat inspector Itm dar ea era plătită să facă ancheta SSM la o luna jumătate, l-am contestat dar în zadar din cauza altor influențe. Am formular Fiam și tot ce tine de accidentul de munca dar și actele medicale cu 151 de zile de incapacitate de munca, urmează să merg la muncă la respectiva firma și implicit la medicina muncii.
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2021
Manuela Rășină, administrator
Reveniti la contestatia depusa si cereti raspuns scris de la ITM. Puteti contesta raspunsul ITM la Inspectia muncii. Orice sesizae faceti trebuie facuta in scris, luat nr. de inregistrare. Cereti raspuns scris. In final va puteti adresa instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare pv cercetere eveniment-accident de munca 123adi 123adi Buna ziua, Am avut un accident de muca cant ma aflam in delegatie. Intamplarea era ca indelegatie sa fie si sefa mea directa. Ea a declarat ca nu a fost ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este specificat in legislatie un anumit termen in ... Ionut.ion Ionut.ion Buna ziua, Este specificat in legislatie un anumit termen in care trebuie inmanat victimei unui accident de munca un exemplar din Procesul verbal de ... (vezi toată discuția)
În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile ... Marius Ionescu2021 Marius Ionescu2021 În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile către politie itm pentru a declara accidentul. Angajatorul aflând ulterior când au ... (vezi toată discuția)