Buna ziua,
Am avut un accident de muca cant ma aflam in delegatie. Intamplarea era ca indelegatie sa fie si sefa mea directa. Ea a declarat ca nu a fost instiintata de indata ci a aflat intamplator deaccident. Eu am declarat ca in max.2 ore de la producerea accidentului , aceasta a fost anuntata, deoarece ne aflam in mijlocul de tranport catre casa (autocar) impreuna cu alti colegi care pot depune marturie.
Angajatorul nu prea a fost de acord si a hotarat ca la nivelul sau sa fie cercetat accidentul de munca , pentru a controla situatia. A propus o singura masura de sanctionare a mea cu mustrare deoarece acesta spune ca nu am comunicat de indata accidentul.
Procesul verbal mi-a fost transmis personal ,el fiind comunicat si ITM de care apartinem dar si ITM din localitatea de delegatie. Deoarece PV are viza angajatorului, el ar trebui sa poarte si viza ITM?
Cand il pot contesta? dupa e obtin si viza ITM? Unde il pot contesta? la angajator sau la ITM?
Nu ar fi trebuit cercetat evenimentul de o echipa mixta fomata din reprezentantii angajatorului unde lucrez si ai ITM din localitatea unde ma aflam in delegatie?
Poate fi acesta un motiv de contestatie?
Producerea evenimentului trebuia raportata la ITM din ambele judete aflate in discutie.
Dosarul de cercetarea a AM, in cazul prezentat de dvs. (AM cu incapacitate temporara) de catre o comisie numita prin decizie scrisa a angajatorului dvs. (din comisie trebuie sa faca parte si un reprezentant al firmei unde erati plecat in delegatie), se avizeaza de catre ITM (din judetul unde este inregistrata firma dvs.) si apoi se inregistreaza de catre firma dvs.
In dosarul de cercetare a AM trebuie sa se regaseasca declaratia dvs. (in care sa fie nominalizati cei 2 martori), dar si declaratiile celor 2 martori.
Dvs. trebuie sa primiti de la angajator PV de cercetare AM, dupa avizarea dosarului de catre ITM si purtand viza acestuia. Contestarea PV se face la ITM si dupa caz in instanta (daca PV poarta viza ITM), la tribunalul din judetul unde este inregistrata firma dvs.
La acest gen de AM nu se implica in cercetare ITM, doar avizeaza dosarul de cercetare.
Procesul verbal de cercetare este piesa principala a dosarului de cercetare. Cercetarea se face de o comisie numita de angajator. Dupa finalizare, dosarul de cercetare se inainteaza pentru verificare si avizare la ITM-ul pe teritoriul caruia s-a produs evenimentul.
In cazul in care dosarul este avizat acesta se va inapoia angajatorului insotit de o adresa in care este mentionat ceva de genul acesta "Urmare a analizei dosarului de cercetare privind evenimentul sus mentionat, confirmam ca sunt intrunite conditiile pentru a fi inregistrat ca accident de munca care a produs incapacitate temporara de munca.
In procesul verbal de cercetare sunt stabilite corect cauzele, resposabilitatile, sanctiunile administrative si disciplinare, precum si masurile pentru prevenirea altor evenimente similare. etc, etc.."
Dumneavoastra va este inmanat, dupa avizare, un exemplar din procesul verbal de cercetare (nu si adresa de avizare a dosarului) care poate fi contestat in termen de 30 de zile la ITM-ul care l-a avizat si apoi daca nu sunteti multumit de raspuns il puteti contesta in instanta.
Angajatorul tr sa va inmaneze si un exemplar din FIAM (formular pentru inregistrarea accidentului de munca) care sa fie avizat de ITM-ul pe raza caruia s-a produs evenimentul si sa aiba numar de inregistrare a FIAM-ului dat de ITM-ul pe teritoriul caruia isi are sediul angajatorul.