avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara, Am lucrat 5 ani în Anglia, iar noul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara, Am lucrat 5 ani în Anglia, iar noul angajator îmi ...

Bună seara,
Am lucrat 5 ani în Anglia, iar noul angajator îmi cere echivalarea vechimii în România!
Va rog, îmi poate spune cineva cui să mă adresez? ITM, casa de pensii, ...? Menționez că dețin contractul de munca, formularul P60 (pentru fiecare an lucrat) si P45. Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2021
Tchibo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Tchibo , utilizator 15:44, 12 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ITM-ul nu poate echivala perioada prestata in strainatate.

1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

3. „Regulamentul (UE) Nr.492/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii, care este direct aplicabil şi României, reglementează libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Comunităţii. Regulamentul prevede înlăturarea obstacolelor în calea mobilităţii lucrătorilor. În temeiul prevederilor privind exercitarea muncii şi egalitatea de tratament din Regulamentul Nr.492/2011, la art. 7 se stipulează că lucrătorul cetăţean al unui stat membru nu poate fi tratat diferit, pe teritoriul celorlalte state membre, faţă de lucrătorii naţionali, în ceea ce priveşte munca şi avantajele sociale şi fiscal”, se arată pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Potrivit aceleiaşi surse, este foarte important ca aceia care vor să le fie recunoscută vechimea în muncă pentru o perioadă lucrată într-un stat membru UE să deţină documente originale. „Perioadele lucrate se dovedesc cu actele originale emise de unităţile la care s-a desfăşurat activitatea”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Muncii.
[ link extern ] /
Vă mulțumesc pentru răspuns!

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Mai 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Bună ziua,
Am prezentat angajatorului copii ale contrctului de muncă și a fiselor fiscale(P60 de la sfârșit de an) însă acesta dorește o adeverință de la Ministerul Muncii care sa ateste vechimea mea în munca!Îmi poate elibera MM asa ceva?
Menționez ca am trimis mail la MM, dar nu am nici un răspuns momentan!
Multumesc!

Tchibo a scris:

Vă mulțumesc pentru răspuns!

Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2021
Tchibo, utilizator
Nu va poate elibera asa ceva nimeni.
Ok!
Să înțeleg că angajatorul (dacă dorește), îmi poate lua în considerare vechimea în munca, pe perioada lucrată în Anglia, în prezența contractului de muncă și a fișelor fiscale pe perioada lucrată!Corect?

Cornel Vasile a scris:

Nu va poate elibera asa ceva nimeni.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2021
Tchibo, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. cum pot echivala vechimea in munca pentru ani lucrati ... Verrronica Verrronica Bună ziua. Cum pot echivala vechimea in munca pentru ani lucrati in UK, având în vedere ca nu mai face parte din UE? Mai este posibil? Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vechimea in munca din strainatate (italia ) se ia ... elservconstruct elservconstruct Buna ziua, Vechimea in munca din strainatate (Italia ) se ia in calcul la incadrarea in munca in sectorul bugetar in Romania ? Si daca da, care este cadrul ... (vezi toată discuția)
Daca am muncit in italia timp de 12 cu acte in regula as putea ... Ro&Be Ro&Be Daca am muncit in italia time de 12 cu acte in regula as putea sami aduc ani de munca in rominia va multumesc (vezi toată discuția)