avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua. In perioada 2011-2019 am lucrat în Italia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua. In perioada 2011-2019 am lucrat în Italia ca asistent ...

Bună ziua. In perioada 2011-2019 am lucrat în Italia ca asistent medical, iar de 6 luni m-am angajat în țară la un spital de stat. Problema este că cei de la spital nu îmi recunosc anii lucrați în străinătate deoarece, după spusele lor, nu au un temei legal în baza căruia mi se recunoaște activitatea prestată în Italia ca vechime în muncă, pentru stabilirea gradației corespunzătoare vechimii în muncă și acordarea drepturilor salariale cuvenite conform gradației (procent la salariu). La început am fost trimisă la ITM și la Casa de Pensii din România pentru o adeverința din care sa rezulte vechimea din străinătate. Cei de la ITM mi-au spus că nu este de competența lor, iar cei de la Casa de Pensii mi-au spus că nu au eliberat niciodată o asemenea adeverința și că trebuie doar să prezint la locul de muncă contractele și adeverințele de salariat traduse și legalizate,lucru pe care l-am și făcut. Am luat legătura telefonic și cu un reprezentant de la ministerul muncii și mi-a spus același lucru(contracte și adeverințe traduse și legalizate) , în plus a menționat Legea 153. Cu toate acestea nu s-a rezolvat nimic deoarece, în Legea 153, la spusele lor, nu este specificat nimic despre cei care au lucrat în strainate.
Vă rog frumos sa ma ajutați și să îmi spuneți ce altceva ar trebui să fac pentru a-mi fi recunoscuta vechimea. Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CMRAlexandra , utilizator 10:43, 11 Mai 2021
Legea 153/2017
art.10
....
(7) Pentru acordarea gradației corespunzătoare tranșei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral și perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.


1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

3. „Regulamentul (UE) Nr.492/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii, care este direct aplicabil şi României, reglementează libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Comunităţii. Regulamentul prevede înlăturarea obstacolelor în calea mobilităţii lucrătorilor. În temeiul prevederilor privind exercitarea muncii şi egalitatea de tratament din Regulamentul Nr.492/2011, la art. 7 se stipulează că lucrătorul cetăţean al unui stat membru nu poate fi tratat diferit, pe teritoriul celorlalte state membre, faţă de lucrătorii naţionali, în ceea ce priveşte munca şi avantajele sociale şi fiscal”, se arată pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Potrivit aceleiaşi surse, este foarte important ca aceia care vor să le fie recunoscută vechimea în muncă pentru o perioadă lucrată într-un stat membru UE să deţină documente originale. „Perioadele lucrate se dovedesc cu actele originale emise de unităţile la care s-a desfăşurat activitatea”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Muncii.
[ link extern ] /
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Țin să precizez că toate contractele de munca și adeverințele au fost traduse și legalizate. Ei susțineau că nu au temeiul legal!
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca am muncit in italia timp de 12 cu acte in regula as putea ... Ro&Be Ro&Be Daca am muncit in italia time de 12 cu acte in regula as putea sami aduc ani de munca in rominia va multumesc (vezi toată discuția)
Eu am lucrat 6 ani în austria unde am plătit toate contribuțiile ... HortensiaH HortensiaH Eu am lucrat 6 ani în Austria unde am plătit toate contribuțiile la zi. La locul de munca actual din România nu mi se recunosc acești ani și în ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vechimea in munca din strainatate (italia ) se ia ... elservconstruct elservconstruct Buna ziua, Vechimea in munca din strainatate (Italia ) se ia in calcul la incadrarea in munca in sectorul bugetar in Romania ? Si daca da, care este cadrul ... (vezi toată discuția)