avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA impozit, tva - imobiliare persoane fizice
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

impozit, tva - imobiliare persoane fizice

in urma unei succesiuni raman 3 proprietari cu cote 10/16, 3/16, 3/16
unul din proprietari vinde cota de 3/16 (nu depaseste 450000) celui care are deja 3/16
noile cote sunt 10/16 si 6/16
proprietarii se hotarasc sa vanda (totalul depaseste 450000)
intrebari:
- se va plati tva 5%? daca da pe ce cota?
- pe cota pe care se plateste tva se mai plateste si impozit 3% ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: dobrila , utilizator 20:31, 11 Mai 2021
Referitor la TVA, nu intra in sfera TVA pt ca este vorba de mostenire: Norme Cod fiscal:
4.

(1) În sensul art. 269 alin. (2) din Codul fiscal, exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, în concordanță cu principiul de bază al sistemului de TVA potrivit căruia taxa trebuie să fie neutră, se referă la orice tip de tranzacții, indiferent de forma lor juridică, astfel cum se menționează în constatările Curții Europene de Justiție în cazurile C-186/89 Van Tiem, C-306/94 Regie dauphinoise, C-77/01 Empresa de Desenvolvimento Mineiro SA (EDM).

(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), persoanele fizice nu se consideră că realizează o activitate economică în sfera de aplicare a taxei atunci când obțin venituri din vânzarea locuințelor proprietate personală sau a altor bunuri, care au fost folosite de către acestea pentru scopuri personale. În categoria bunurilor utilizate în scopuri personale se includ construcțiile și, după caz, terenul aferent acestora, proprietate personală a persoanelor fizice care au fost utilizate în scop de locuință, inclusiv casele de vacanță, orice alte bunuri utilizate în scop personal de către persoana fizică, precum și bunurile de orice natură moștenite sau dobândite ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.


Exemplul nr. 5: În luna martie 2015 o persoană fizică vinde o casă pe care a utilizat-o în scop de locuință, operațiunea fiind neimpozabilă. În luna aprilie vinde o casă pe care a moștenit-o, nici această operațiune nefiind impozabilă. În luna mai, aceeași persoană fizică cumpără o construcție nouă pe care o vinde în luna iulie. Nici după această vânzare persoana fizică nu devine persoană impozabilă, deoarece această tranzacție, fiind prima vânzare a unui bun care nu a fost utilizat în scopuri personale, este considerată ocazională. Dacă persoana fizică va mai livra de exemplu un teren construibil în luna august, aceasta este considerată a doua tranzacție în sfera TVA, iar persoana fizică va deveni persoană impozabilă și va avea obligația să solicite înregistrarea cel mai târziu până pe data de 10 septembrie, dacă livrarea din luna iulie cumulată cu cea din luna august depășesc plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal. Primele două vânzări din lunile martie și aprilie nu sunt luate în calculul plafonului de scutire deoarece nu sunt în sfera de aplicare a TVA.

Se datoreaza impozit de 3% prin deducerea in cazul fiecarui proprietar a sumei de 450.000 lei:

Art. 111. - Definirea venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal
(1) La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei.
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva tranzactii imobiliare marcian.smoleanu marcian.smoleanu In cazul in care o persoana fizica achizitioneaza 90 loturi terenuri a cate 500 metri extravilan, iar ulterior le vinde cu 5000 euro/lot, deci aproximativ ... (vezi toată discuția)
Tva aplicat la valoare teren construibil dia_8 dia_8 Sunt persoana fizica si detin in proprietate doua terenuri construibile, pe care le-am achizitionat in urma cu peste 15 ani. Anul acesta as dori sa le vand ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in scopuri de tva - persoana fizica - plafon scutire / colectare tva din vanzarea terenurilor retrocedate in baza legii 10 claudiuvlad claudiuvlad Buna ziua, In luna martie 2018 am instrainat un teren construibil la suma de 219154 lei, terenul fiind bun comun cu sotia. In anul 2017 am vandut doua ... (vezi toată discuția)