avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Inregistrare in scopuri de TVA - Persoana Fizica - ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Inregistrare in scopuri de TVA - Persoana Fizica - Plafon Scutire / Colectare TVA din vanzarea terenurilor retrocedate in baza Legii 10

Buna ziua,
In luna martie 2018 am instrainat un teren construibil la suma de 219154 lei, terenul fiind bun comun cu sotia.
In anul 2017 am vandut doua terenuri retrocedate in baza legii 10, in coproprietate cu sotia si cu fratele meu.

Am cateva intrebari:
1. Am inteles din diverse medii ca terenurile retrocedate si vandute sunt scutite de colectarea TVA.
2. Pentru ca am considerat ca nu trebuie sa colectez tva in 2017, nu m-am inregistrat ca persoana platitoare de tva, iar in 2018 sunt sub plafonul de 220000 lei.

Considerati ca exista obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2018
claudiuvlad, utilizator
Cel mai recent răspuns: claudiuvlad , utilizator 17:57, 18 Iulie 2018
Codul fiscal mentioneaza impozitul pe transferul dreptului de proprietate.

ART. 111 - Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.
***
Alin. (1) al art. 111 a fost modificat de pct. 9 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 3 din 6 ianuarie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 16 din 6 ianuarie 2017.

(2) Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:
a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi;
c) în cazul actelor de desfiinţare cu efect retroactiv pentru actele de transfer al dreptului de proprietate asupra proprietăţilor imobiliare;
d) constatarea în condiţiile art. 13 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
e) în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal, în condiţiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, pentru o singură operaţiune de dare în plată.



TVA-ul este mentionat in alt articol?
Multumesc anticipat!
In cazul in care mai e cineva interesat de subiect:

In normele metodologice (HG 1/2016) se precizeaza:

Capitolul III
Persoane Impozabile
[...]
4.(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), persoanele fizice nu se consideră că realizează o activitate economică în sfera de aplicare a taxei atunci când obţin venituri din vânzarea locuinţelor proprietate personală sau a altor bunuri, care au fost folosite de către acestea pentru scopuri personale. În categoria bunurilor utilizate în scopuri personale se includ construcţiile şi, după caz, terenul aferent acestora, proprietate personală a persoanelor fizice care au fost utilizate în scop de locuinţă, inclusiv casele de vacanţă, orice alte bunuri utilizate în scop personal de către persoana fizică, precum şi bunurile de orice natură moştenite sau dobândite ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2018
claudiuvlad, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit, tva - imobiliare persoane fizice dobrila dobrila in urma unei succesiuni raman 3 proprietari cu cote 10/16, 3/16, 3/16 unul din proprietari vinde cota de 3/16 (nu depaseste 450000) celui care are deja ... (vezi toată discuția)
Impozit tranzactii imobiliare angadali1 angadali1 Ce impozit se datorează statului în următoarea situație : doi frați au o proprietate comună, în cote egale, și doresc vânzarea acesteia, cu o sumă ... (vezi toată discuția)
Declaratia unica tuilleries tuilleries Buna ziua. Am urmatoarea speta: prietena mea a vandut apartamentul si cu banii obtinuti a cumparat alt apartament. A obtinut 63.000 euro si a dat pe noul ... (vezi toată discuția)