avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plângere penală ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plângere penală ?

Buna ziua, va rog daca vreti sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie: Merita sa ii fac plangere penala unui individ pe care l am cunoscut pe internet, el sub pretextul ca dorea "o relatie serioasa" si invocand pierderea locului de munca din cauza pandemiei, m a pacalit sa ii depun niste sume de bani in contul din Romania (el actualmente locuind in Anglia de 3 ani), iar apoi a inceput sa imi vorbeasca urat, sa ma hartuiasca efectiv cu mesaje si apeluri mai ales noaptea desi i am aratat prin apeluri video ca lucrez in ture de noapte si eram obosita de multe ori, nu mai aveam nicio putere; in afara insultelor care au inceput sa devina periodice a ajuns chiar si sa ma ameninte ca va veni in Romania si ma va gasi si ma va bate pe strada?!?! Mentionez ca eu sunt o femeie divortata, locuiesc cu fiul meu si acest barbat a putut vedea aceste lucruri prin toate apelurile video pe care le am avut dar sustinea ca eu inca mai am o relatie cu fostul sot din cauza faptului ca nu am facut inca partajul si apartamentul in care locuiesc cu fiul meu este cel comun cu fostul sot. Nu ma credea cand ii spuneam ca nu mai am nicio relatie cu fostul sot acesta locuind de mai multi ani in alta parte. Punea presiune pe mine sa fac partajul si sa imi impart toate bunurile materiale cu fostul sot, desi i am explicat ca prioritar pt mine in aceasta perioada este fiul meu care urmeaza sa aiba bacalaureatul si intrarea la facultate si nu am timp acum pt procesul de partaj. Suma totala de bani pe care i am depus o in cont ajunge la aproximativ 550 lire sterline (~3000 lei). La inceput m a impresionat ca din cauza lockdown ului din Anglia mi a spus ca nu mai poate lucra, dar pe parcurs a inceput sa spuna ca el are de fapt un job secret si de aceea nu poate sa vina in tara sa ne vedem.... Nu mai stiam ce sa cred? Avea bani si totusi mi a cerut si mie... In concluzie, dupa mai multe informatii contradictorii m am decis ca nu pot avea incredere in acest om si nu vreau sa am de a face cu el, mai ales din cauza limbajului folosit si presiunii constante pe care o punea pe mine. I am cerut datoria inapoi, dar nu a vrut sa mi o trimita (asta dupa ce m a jignit de multe ori spunandu mi ca nu are nevoie de banii mei). Pai daca nu are nevoie de ce nu mi i da inapoi? Informandu ma de pe net, m am gandit ca as putea sa ii fac plangere penala pt: amenintare (art 206 cod penal), înșelăciune (art 244 cod penal), hărțuire (art 208 cod penal) și insulte (art 205 cod penal vechi?...-din pacate am citit ca aceasta nu se mai regaseste in actualul cod penal).
Exista probe destule in telefonul meu, mesaje scrise text si audio inregistrate din care se vede clar cum m a amenintat, mi a cerut sa ii depun bani in cont in repetate randuri, m a hartuit cu apeluri si mesaje, mi a adresat nenumarate injurii si insulte. Suma de bani nu este un capat tara pt mine pana la urma, dar cel mai mult ma sperie amenintarea pe care mi a facut o, nu as vrea sa ma trezesc atacata pe strada de un nebun cu care am vorbit mai multe luni pe net zilnic, dar pe care nu l am cunoscut totusi personal niciodata. Am cunoscut o pe mama lui, care normal ca s a purtat f bine cu mine, dar el mi a zis ca e bolnava de inima si sa nu cumva sa ii vorbesc mamei lui despre neintelegerile noastre ca sa nu faca infarct. Eu am asteptat destul sa vina si el in tara sa ne cunoastem cu adevarat, dar el nu a venit sustinand ca nu are destui bani. Oricum m am saturat m a tinut destul in spaima si teroare si intrebarea mea este deci: Merita sa ii fac plangere penala la parchet? Pot sa cer si daune morale pt ce mi a facut? Am sanse sa imi mai vad banii inapoi? Sau sa il las in plata Domnului? Dar daca vine in Romania si ma cauta?... Chiar nu stiu de ce este in stare acest om....oricum m am interesat si am citit ca ordinele de restrictie in Romania nu se aplica persoanelor straine ci doar membrilor de familie?!?!....adica violenta fizica nu poate fi decat domestica?!?! Adica orice nebun e liber sa ne atace pe strada si daca nu e membru al familiei el va ramane nepedepsit?!...
Multumesc pt eventualele raspunsuri, imi cer scuze pt lungimea mesajului.
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2021
Raluca9876, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Ii puteti face plangere penala pentru inselaciune și santaj/amenintare, depinde care a fost scopul amenințărilor. Va puteti constitui parte civila in procesul penal si solicita sub forma de daune materiale banii pe care efectiv i-ati dat lui și totodată puteti solicita daune morale pentru prejudiciul cauzat ca urmare a conduitei acestuia. Acestea vor fi relativ mici, nu vă imaginati ca veti primi foarte multi. Avantajul in penal este acela ca nu platiti taxa de timbru pentru pretentiile solicitate, dezavantajul este acela ca dureaza de obicei ceva vreme pana se solutioneaza dosarul.
Ati putea incerca și un proces civil daca i-ati dat sub forma de imprumut. Daca nu, nu prea aveti sanse in civil.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rupeti orice legaturi cu aceasta persoana si cu familia lui. Individul va renunta dupa maxim 3-4 luni si o sa uite de dvs dupa 1 an. O sa renunte sa va mai caute si neavand bani nu o sa vina in Ro cel putin pana anul viitor, mai ales in situatia actuala cand e necesar sa fie vaccinat (in Uk vaccinarea e un proces de durata, depinde ce varsta are), Impacati-va cu gandul ca aceasta experiena e o investitie in dezvoltarea personala si ca banii dati sunt pierduti. Fiti multumita ca nu este in Romania, aceasta persoana, v-ar fi facut viata un calvar. sau poate si mai rau, Cititi carti din seria Psisologie Practica si carti de NLP (Programare Neuro Lingvistica), astfel incat sa va cunoasteti pe sine mai bine si pe viitor sa stiti sa alegeti si sa stiti sa va feriti inca de la inceput de astfel de persoane.
Ultima modificare: Joi, 13 Mai 2021
route, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,
Este evident că ați fost victima unui escroc sentimental, care profitând de starea dvs. de vulnerabilitate a solicitat bani sub diferite pretexte. Cu siguranță nu veți recupera acești bani, iar dacă insistați veți fi amenințată. Nu veți rezolva nici recuperarea banilor, nici ”împăcarea” cu acest individ, pentru că nu a avut nicio intenție serioasă cu dvs. Dacă vă șantajează pentru poze, video-uri sau mesaje care ar putea avea un conținut neadecvat/care ar fi în dezavantajul dvs., nu îl luați în considerare, e genul de om laș care doar vorbește, nu acționează, vrea doar să vă inducă o stare de temere și eventual să vă șantajeze cu alte sume de bani. Sfatul este să blocați orice nr. al acestei persoane și să nu răspundeți dacă vă sună pe alte nr de telefon (tip cartele). Dacă nu va mai primi alți bani de la dvs. își va pierde interesul și va cauta alte victime. După modul de acțiune, ore târzii în noapte și stări de anxietate pentru a induce milă, e cert că mai erau și alte victime concomitent cu dvs. Dovediți că sunteți o persoană puternică și nu încercați să vă amăgiți că a fost doar un incident minor și că vă iubește. E trist/dur, dar adevărat. Succes!
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate fi la închisoare și să mintă că e în UK. Au acces la internet acum și nu pot să spună unde sunt, de aceea spun că sunt în străinătate și nu pot veni în România. Este foarte dubios omul. Eu aș fi închis orice comunicare din momentul în care mi-ar fi cerut bani.
Ultima modificare: Joi, 13 Mai 2021
POMPILLIA, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
blocati-l pe peste tot, luati-va si gandul de la bani si vedeti-va de treaba. Nu o sa va gaseasca si nu o sa va caute.
puteti sa ii ziceti sa ati depus plangere penala pt amenintari.

Alte discuții în legătură

Chiriași fără contract dați afară de proprietar. ce pot face ca să-și recupereze lucrurile din apartament? Tarmac florentina Tarmac florentina Am fost mintita de proprietara la care stau timp de 6 luni de zile ca o sa mi faca contract....primele 3 luni a venit cu pretextul ca nu poate sa mi faca ... (vezi toată discuția)
Mesaje vulgare prin sms ContSters62689 ContSters62689 O colega de-ale mele are o mare tristete: un nebun o suna in disperare si ii trimite SMS-uri cu tenta erotica. Am reusit sa verific, o face de pe o cartela ... (vezi toată discuția)
Hartuire prin telefon AlexandruIonescu AlexandruIonescu Imi cer scuze daca nu am selectat bine forumul unde sa postez, sunt nou aici. De cateva zile..o saptamana...un nenorocit ii da telefoane iubitei mele ba pe la ... (vezi toată discuția)