avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare cota parte.Buna ziua.Îmi poate vinde tata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare cota parte.Buna ziua.Îmi poate vinde tata și Matusa ...

Vânzare cota parte.Buna ziua.Îmi poate vinde tata și Matusa cota lor parte având doar certificatul de Moștenitor?Sau trebuie sa facă și cadastru etc inainte sa îmi vândă cota parte?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 09:55, 20 Mai 2021
Trebuie facut cadastru ca sa puteti incheia un contract de vanzare privind o cota din dreptul de proprietate asupra unui bun imobil. (sau orice alt act de dispozitie).
După ce fac cadastru și intabularea,va fi trecut și numele celui de al 3-le-a Moștenitor?(Sunt 3 in total,Matusa,tata și mama vitrega care a decedat)Mulțumesc.
Da, obligatoriu se intabuleaza intreg dreptul de proprietate, deci pe numele tuturor coproprietarilor cu specificarea cotei fiecaruia.
In schimb, nu inteleg de ce apar proprietari si tatal si mama vitrega. Care este modul de dobandire? Daca imobilul a fost cumparat iar la momentul respectiv tatal si mama vitrega erau casatoriti, nu cred ca se va intabula in cota de /
pentru fiecare ci, in cel mai bun caz, 1/3 pentru matusa si 2/3 pentru tata si mama vitrega, in devalmasie, caz in care tatal nu poate dispune de cota lui (care nu este individualizata) pana la dezbaterea mostenirii dupa sotia sa.
Pe de alta parte, daca tatal si mama vitrega erau necasatoriti la momentul dobandirii, si au cumparat, intr-adevar, in cote de 1/3 pentru fiecare, atunci dupa intabulare atat matusa cat si tatal pot dispune de cotele lor fara dezbaterea succesiunii dupa mama vitrega.
Ma scuzați,nu m-am exprimat corect!Mama vitrega e a tatălui și a mătușii,a doua soție a bunicului și acela decedat.Proprietatea s-a dobândit prin moștenire,Tata și Matusa au primit 3/8 fiecare și mama vitrega 1/2 prima data și încă 2/8.Acum a decedat și ea.Deci la intabulare apare și numele ei,pe cota ei parte,nu contează dacă nu mai trăiește,nu?Multumesc
Daca bunul s-a dobandit prin mostenire de catre bunic, fiind bun propriu al sau, bunul este mostenit in cota de 3/8 matusa, 3/8 tatal dvs si 2/8 bunica dvs (mama vitrega a tatalui). Nu vad de unde a primit "1/2 prima data" daca bunul a fost dobandit prin mostenire. Oricum ar fi, in stadiul actual dreptul de proprietate se poate intabula in cotele stabilite prin certificatul de mostenitor (inclusiv pentru cota decedatei, pe baza certificatului ei de deces) iar apoi, tatal si matusa va pot vinde cotele lor.

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral urmat de vanzare -cumparare cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Vroiam sa va intreb a cat parte din mostenire imi revine in urma vanzarii unui teren la tara in urmatorul caz: -parintii mei au divortat cand ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters362803 ContSters362803 Dorim sa dezbatem mostenirea dupa decesul tatalui nostru. Actele de propietate ale celor doua corpuri de casa sunt: Corp A Certificat de Mostenitor (anul ... (vezi toată discuția)