Am nevoie de o lămurire într-o problemă legată de noii mei vecini. In casa alăturată in trecut a aparținut bunicilor. Ulterior a fost vândută unei familii până în urmă cu 1 an 2 când casa a fost vândută din nou.
Noii vecini s-au apucat de renovat casa. Unul din peretii casei este la noi in curte. Pe acel perete au fost și sunt: 2 geamuri mari 1, 2 geamuri la baie și 4 geamuri la pivniță. În timpul renovărilor vecinul ne-a întrebat dacă îi permitem să unească cele două geamuri de la baie ( tipul de geam mic ) ... Am fost de acord ( dar i-am specificat clar că nu suntem de acord să facă geam mare, deoarece in timpul discuției spusese că vrea să facă geamul mai mare. Iar cele 2 geamuri mari, noi i-am spus că îi permitem să le lase la noi in curte, dar să își pună geam mat și să nu le deschidă. Menționez că nu am fost de acord cu deschiderea lor, deoarece curtea este relativ îngustă 4 m lățime, iar geamul de la dormitorul meu este exact in dreptul acelor geamuri. ( Casele din păcate așa au fost construite in trecut de bunici, iar cu ceilalți proprietari aveau jaluzele pe care nu le ridicau,iar geamurile acelea erau permanent inchise)....
După această discuție, in momentul când s-au apucat de modificat geamurile, ne-am trezit că au spart locul unde au fost gemulețele de la baie și au construit un geam de cel puțin 2 ori mai mare decât fusese ulterior. 1m/1m ... Celelalte geamuri mari, au fost înlocuite cu geam mat. La câteva zile ne trezim că a făcut o gaură în perete și a scos hornul centralei. Pe direcți orizontală la o înălțime de maxim 1.65 1.70 m de la sol. Toată iarna am avut miros de gaze în bucătărie (nu am geamuri termopan) iar mașina dimineața îmi era toată înghețată de la condensul și aburii de la horn. După horn a vrut să mai facă încă 2 geamuri pe acel perete. În acel moment i-am spus clar că efectiv acel perete devine un geam pe toată lungimea casei noastre și l-am rugat să revină la hornul anterior care mergea prin podul casei și nu afecta cu nimic. A fost nevoie de cel puțin 4 ori de-a lungul a câteva luni de zile să-i solicităm, de fiecare dată găsea o scuză. A mutat in final hornul. La câteva luni, a revenit în țară, (o parte a familiei este aici și o parte în America). Într-una din zile a venit la noi la poartă, i-am deschis poarta (cu intenția de a vedea despre ce e vorba), acesta a intrat în curte și a început să ne mute ghivecele cu flori din fața geamurilor de la pivnița lui spunând că din cauza florilor el are umiditate și îi curg pereții în pivniță (dar el și-a gletuit pivnița). Am rămas surprinsă de atitudinea acestuia. Am incercat să-i explic să înceteze să mute acele ghivece de flori, deoarece sunt in curtea noastră și că vreau să ne respectăm ca vecini, dar că trebuie să existe o limită a bunului simț. Acesta cred că s-a simțit jignit ( personal n-am avut și n-am nici cea mai mică intenție). A început să-mi reproșeze că dacă vroia el putea să își lase hornul la mine in curte, cu toate că 2 persoane care se ocupă cu proiecte i-au sugerat că doar și la el în curte aveau cel puțin 3 variante de a monta centrala. După 1 an de zile a mutat și centrala. 2 veri ne-a cât a lucrat la casa au fost tot deschise gemurile la noi in curte ( n-am fost absurzi și i-am lăsat până au terminat cu zugrăvit, amenajat etc cu toate că era foarte stânjenitor sa te trezești dimineața cu muncitorii in geamul dormitorului.... Anul trecut după renovarea casei ne-a trezit că de dimineața până seara geamurile erau toate deschise la noi in curte. Dimineața la 6 începeau primele știri și câteva ore discuțiile telefonice interminabile ale soacrei lui care le auzeam de la noi din casă, atât televizorul cât și pe ea fiind o femeie mai invarsta care nu aude bine. Când i-am rugat să-și închidă geamurile și i-am amintit că acelea sunt doar pt lumină și că noi lucram pe schimbul 3 iar dimineața când ne punem în pat încep știrile, am insistat sa nu mai deschidă acele geamuri ( ei având și alta alternativă de a aerisii acea cameră ( la fel este și casa noastră construită,dar noi nu aveam geamuri la vecinii din jos) au început să curgă jignirile. Ne-au făcut țărani și oameni care nu am ieșit în lume și că ei trăiesc la alte standarde și că trebuie să îi înțelegem că ei de 20 de ani trăiesc în America și e altceva și că el dacă vroia el putea să îmi lase hornul de la centrală în curte ... N-am văzut relevanța și l-am lăsat cu discuțiile lui nemaiavand ulterior alte discuții.
Ieri dimineață am văzut că în dreptul geamului meu a scos un furtun de aer condiționat. Cel mai probabil zilele acestea vor veni pt al monta la noi in curte. Aceștia nu au discutat cu noi și nu știm dacă au dreptul de al monta la fata geamului meu, distanța fiind de maxim 4 metrii.... Cum putem proceda în această situație?
Cu ceilalți proprietari 15-20 de ani cât au stat în acea casă nu am avut nici cea mai mică discuție. Oamenii și când făceau curat ne anunțau că deschid geamul cu toate ce le-am spus și lor că nu avem treabă dacă deschid geamurile când fac curat sau in anumite situații doar că nu suntem de acord sa stam cu ele deschise în permanenta deoarece amplasamentul curții noastre e pe lungimea peretelui casei lui. Efectiv anul trecut ne simțeam mai rău că la bloc când vedeam că noi stam la masă iar la nici 3 m de noi doamna vb la tel prin casă și lăsat tv'ul foarte tare de noi nu ne auzeam prin curte....
Cum putem proceda în situația în care montează acel aparat de aer condiționat care cu siguranță face gălăgie plus mirosul care îl emană in fața dormitorului meu, are nevoie de acordul nostru având în vedere distanța de doar 4 m într-o dormitorul.meu și peretele lui?