avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu vecinii pentru constructia unui geam
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu vecinii pentru constructia unui geam

Buna ziua. Locuiesc intr-o casa nationalizata in care mai locuiesc 2 persoane. Peretii interiori ai bucatii noastre de casa ,sunt si peretii celor 2 vecini , cei exteriori dau in curtea altor persoane.Pe peretii interiori, e logic ca nu se pot construi geamuri( nu ma pot uita in dormitorul omului).Problema este ca nici pe peretii exteriori nu pot pune nici un geam pentru ca nu sunt de acord vecinii.Am discutat cu ei sa punem geamuri mate, gratii etc... dar nu sunt de acord.Deci momentan casa este in bezna.Exista vreo solutionare in acest caz??M-au amenintat cu judecata daca facem geam.Chiar nu stiu cum s-o scoatem la capat, in casa este bezna si frig ca in beci, stam cu becurile aprinse si ziua. Va rog mult sa-mi explicati daca am vreo posibilitate legala de a deschide un geam. Peretele exterior al casei tine loc de gard( practic gardul dintre noi este construit in continuarea peretelui). Va multumesc pentru toate raspunsurile.O zi buna!!
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 16:15, 5 Decembrie 2014
Consultati un avocat, veti avea nevoie de unul! Problema se poate rezolva in instanta in favoarea d-voastra. Veti avea de cheltuit niste bani, posibil ca instanta sa ceara efectuarea unei expertize in care sa se prezinte situatia si sa se propuna solutii.
Va trebuie certificat de urbanism de la primarie, expertiza, proiect. Puteti pune geam mat, dar nu-l puteti deschide.
Din pacate, fara bunavointa vecinilor dvs. nu puteti avea ferestre in zidul comun, catre propietatea lor. Si implicit , acordul lor. Ce prevede legea in acest sens?
Codul Civil, art. 611- 614, pare sa interzica in mod categoric o astfel de solutie.

Art. 611 - Unul din vecini nu poate face, fara consimtamantul celuilalt, nici intr-un chip, fereastra sau deschidere intr-un zid comun.

Art. 612 - Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.

Art. 613 - Nimeni nu poate avea vederi piezise pe propri­etatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.

Art. 614 - Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara pana la linia de despartire a celor doua proprietati.

Discutati ci vecinii, dar trebuie sa fiti constienti ca nimeni nu doreste sa-i fie incalcata intimitatea curtii, a casei, ori cu o ferestra practicata in acel zid , care e calcan, din ce am inteles , nu se mai poate vorbi de intimitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Geamuri mate sotir sotir distanta dintre gardul vecinilor si casa mea este de 30 de cm vor avea castig de cauza an instanta dak eu am geamuri mate catre ei???? (vezi toată discuția)
Distanta intre cladiri paul_anita paul_anita in anul 1991 am cumparat un teren pe care am construit o casa p+2e+m (finalizata in 2001 )care se afla la o distanta de 1.80m (in zona parterului ) fata de ... (vezi toată discuția)
Legislatia in constructii alex&mm alex&mm As ruga sa-mi spuna cineva daca exista vre-o lege care sa-mi interzica,la o cladire,amplasarea unui geam,cu vizibilitate spre curtea vecina,s-au spre cladirea ... (vezi toată discuția)