Succesiune
Buna ziua,
Am următoarea situație: Dupa moartea părinților mei și a fratelui meu (părinții doar pe noi ne a avut eu si fratele decedat), succesiunea se face între mine și nepotul (băiatul fratelui meu). (Nu s a făcut succesiune dupa mama, adică între mine și frate pt ca fratele a murit la 2 săpt distanta de mama. Succesiune in 2016 s a făcut după tata între mama, eu si fratele)Inteleg ca in momentul efectuării succesiunii pe certificatul de moștenitor sunt trecute cotele pt fiecare din noi, adică practic jumate jumate din casa si terenul dinmprejumurul casei. Pt ca asa se intampla nu exista bună înțelegere între noi, nu vrea să vindem (chiar a fost agresiv verbal, amenințări etc ca el nu mi da semnătura ca sa vand, a fost exprimarea lui). M am gandit la o împărțire cumva a casei si terenului între mine și el. Oricum s ar face aceasta împărțire eu nu inteleg, cum va fi autentificată aceasta împărțire? Nu vreau sa fim la comun in casa. Sau aceasta împărțire se face in momentul in care se încheie succesiunea? Pt ca situatia e mai complexa. Fratele decedat a avut 2 copii, nepotul acesta de care zic si inca o fata, fata vrea să cedeze partea ei de moștenire lui. Si chiar ca nu mai inteleg cum as putea face. Nepotul nu are bani pt succesiune, ar fi sa fac succesiunea cu nepoata in sensul sa plătim jumate jumate. Sper ca s a inteles cumva nelămurire mea, adică eu vreau ca partea mea din ce e de împărțit (cum necum să zicem că ajungem la o intelege, ce e al lui, ce e al meu) sa fie autentificată,sa nu am legături de niciun fel cu nepotul, Va rog daca poate cineva sa ma lămurească. Va multumesc anticipat!
Trebuie să faceți și succesiunea după mamă și apoi partajul. Dacă nepoata renunță, veți moșteni împreună cu nepotul. Mergeți la un notar public și cereți dezbaterea succesiunii de pe urma mamei și indicați masa succesorală și moștenitorii rămași (nepoții dvs). După succesiune se poate face partajul prin bună învoială tot la notar.
Dacă succesiunea și/sau partajul nu se poate face la notar, trebuie să apelați la instanța de judecată, care va soluționa atât cererea de succesiune cât și partajul.