avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua.! Suntem 4 mostenitori. Bunurile sunt ale ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua.! Suntem 4 mostenitori. Bunurile sunt ale soțului ...

Bună ziua.! Suntem 4 mostenitori. Bunurile sunt ale soțului primite moștenire de la părinții lui. Noi (eu, soțul și copilul nostru minor în prezent) am locuit în casa soțului 8 ani în concubinaj + 5 ani căsătoriți). Ceilalți doi copii, majori, sunt dintr-o casatorie anterioara a soțului. De-a lungul timpului (prin credite făcute și de soț și de mine) am investit în casa o suma destul de mare. Ca dovezi am fotografii și martori. Acum, cei doi copii vor parte la casa la valoarea casei din prezent. Din 2012 când soțul s-a îmbolnăvit și pana anul trecut când a decedat, ei nu l-au cautat deloc. În instanta nu se va tine cont de investiții și sa scadă valoarea suliței către cei doi copii?

repostat mesaj din alt topic :
Bună ziua! Va rog sa ma ajutați cu un sfat. Soțul meu a decedat anul trecut și dezbatem succesiunea după el. Moștenitori suntem eu, copilul nostru minor și doi copii ai soțului dintr-o căsătorie anterioara. Bunuri supuse moștenirii sunt o casa (moștenirea soțului din partea părinților lui) și un teren (de-asemenea moștenit). In anul 2007 soțul a divorțat de fosta nevasta. În același an ne-am mutat în casa lui. În 2010 s-a născut copilul nostru. Tot în 2010 soțul (atunci eram concubini), a făcut un credit de 20000 euro. Dețin chitanțe pe numele meu cu plata rate din acea perioada. Acești bani s-au investit în casa. Din păcate nu dețin facturi din acea perioada, doar niște poze din timpul lucrărilor. În 2015 ne-am căsătorit. În 2018 am făcut pe numele meu un alt credit. În 2019 soțul a vândut un apartament care era bunul lui propriu, cumpărat înainte de prima căsătorie. În acest apartament nu locuia nimeni și nici nu l-a închiriat. Din banii obținuți pe apartament a achitat toate creditele și a investit în casa schimbând și toată mobila. Eu și fiul meu dorim sa rămânem în casa. Ceilalți doi copii vor sa le dau parte la casa la valoarea din prezent a casei. Din 2012 când soțul s-a îmbolnăvit, ei nu l-au mai cautat. La notar casa este evaluata la 25000 euro. Ce șanse am în instanta sa rămân în casa? Pentru valoarea sultei se va tine cont de investițiile în casa? Sunt martori care sa spună cum era casa înainte sa ne mutam noi și am poze. Din 2013 eu sunt angajata, deci am adus și eu bani în casa, pe lângă munca în gospodărie.



Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2021
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: Claudia Ioana , utilizator 15:00, 19 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba da, veti dezbate succesiunea in instanta, daca nu reusiti sa va intelegeti.
Daca va dovediti aportul, ceea ce reprezinta investitia dvs, se va scadea din masa succesorala.

Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2021
gi-jane2, moderator
Martorii și fotografiile casei dinaintea investițiilor, și cele din timpul investițiilor, sunt suficiente ca dovezi? Nu mai am chitanțe din 2008-2010.

Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2021
gi-jane2, moderator
Daca nu aveti altceva, nu aveti de unde scoate. Instanta va aprecia daca sunt suficiente.
Se va face si expertiza.
Nu știu în ce consta o expertiza. Se poate aprecia valoarea investițiilor și perioada în care au fost făcute prin expertiza?

gi-jane2 a scris:

Daca nu aveti altceva, nu aveti de unde scoate. Instanta va aprecia daca sunt suficiente.
Se va face si expertiza.


Cel mai bine ar fi sa apelati la un avocat, nu stim noi ce o sa decida instanta in legatura cu dovezile dvs. Acesta va poate spune cat sa va bazati pe ele si ce strategie sa urmati.
Incercati sa va intelegeti amiabil si sa faceti succesiunea la notar ( si avocatul impreuna cu notarul le poate explica celorlalti avantajele unei asemenea intelegeri) si daca nu vor mergeti in instanta, asistata de avocat, mai ales daca nu cunoasteti procedura...
Poate o sa credeti ca avocatul este scump dar faceti o socoteala care sunt sansele de castig cu avocat sau fara dar si cat pierdeti daca nu castigati procesul ca nu ati stiut cum sa faceti demersurile.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2021
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua! va rog sa ma ajutați cu un sfat. soțul meu a decedat ... Claudia Ioana Claudia Ioana Bună ziua! Va rog sa ma ajutați cu un sfat. Soțul meu a decedat anul trecut și dezbatem succesiunea după el. Moștenitori suntem eu, copilul nostru minor ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme ramona2018 ramona2018 Buna ziua. In cadrul procesului de succesiune, la care particpam un numar de 5 mostenitori, 2 dintre mostenitori vor drept de proprietate si asupra unei case ... (vezi toată discuția)
Succesiune sistemonline sistemonline Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Suntem 4 frati si de la parintii nostri a ramas o casa si cateva terenuri agricole. Doi dintre fratii mei ... (vezi toată discuția)