avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitionare locuinte - tineri necasatoriti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitionare locuinte - tineri necasatoriti

Eu si prietenul meu dorim sa ne achizitionam o locuinta (nu suntem casatoriti). Dorim ca amandoi sa fim proprietarii locuintei in acte si avansul sa-l dam jumatate-jumatate iar ratele sa le platim impreuna. Este posibil sa fim amandoi proprietarii locuintei daca nu suntem casatoriti? Ce se va intampla cu apartamentul dupa casatorie? Va trece ca proprietate comuna daca este un bun achizionat inainte de casatorie?

Multumesc,
Irina
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:28, 25 Mai 2021
Da, puteti sa cumparati locuinta impreuna, pe cote parti, ca orice alte doua persoane. Cotele parti pe care le veti dobandi din dreptul de proprietate asupra imobilului vor ramane pentru fiecare dintre dvs bunuri proprii, dobandite inaintea incheierii casatoriei si nu isi vor modifica acest statut dupa incheierea casatoriei cata vreme nu veti incheia, de comun acord, un act in acest sens.
Fiecare veti avea cate 1/2 din bun si inainte si daca v-ati casatori ulterior..
Problema e alta, ca bancile nu prea agreeaza combinatii de acest fel, asa ca prevedeti in antecontract ca daca banca nu va da banii sau va da mai putin decat ati cerut, sa va primiti avansul ianpoi.
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2021
gi-jane2, moderator
Mesaj reeditat

Buna ziua! Eu si prietenul meu dorim sa achizitionam impreuna ...

bianca.blendea
Utilizator
07:10, 25 Mai 2021
Buna ziua!

Eu si prietenul meu dorim sa achizitionam impreuna un apartament. Inca nu suntem casatoriti. Prietenul meu are partea cea mai mare din suma totala a avansului, in timp ce eu voi contribui cu o suma mai mica (un sfert din suma cu care el va contribui). Dorim sa platim ratele impreuna pe toata durata creditului, dar creditul sa fie pe numele lui. Cum putem face acest lucru in asa fel incat in cazul unei despartiri eu sa nu pierd suma de avans + ratele platite pana la momentul respectiv? Cum ar fi bine sa procedam in acte? Multumesc!
de ieri pana azi, s-au mai pierdut din bani. Daca creditul e pe numele prietenului, nu veti fi nici coproprietar in acte.
Veti avea doar un drept de creanta, adica exact banii pe care ii investiti, numai ca trebuie ca suma ce o veti pretinde, sa fie si dovedita.
mai aveti posibilitatea ca la casatorie sa adoptati regimul comunitatii conventionale si sa includeti prin conventie atata casa cat si creditul, in comunitatea de bunuri, toate astea, cu acordul bancii.
puteti sa ma asteptati si sa cumparati impreuna dupa casatorie, casatorindu-ca sub regimul comunitatii legale.
mai aveti varianta ca sa nu va amestecati in treaba asta deocamdata si sa ii dati cu imprumut suma data ca avans si sa isi plateasca singur ratele ca e casa lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)
Casatoria - regimul matrimonial, situatie bunuri proprii in caz de divort CHIRVASAMIHAELA CHIRVASAMIHAELA buna ziua, am o relatie cu un barbat si de ceva timp ne-am mutat impreuna in apartamentul lui cumparat cu credit bancar.Eu nu am contribuit cu nici un ban la ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate dupa casatorie Mara1234 Mara1234 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o situatie. Am achizitionat impreuna cu sotul meu inainte de casatorie o locuinta prin programul prima casa, exact cu o luna ... (vezi toată discuția)