OG 26/2000
Articolul 56 (1) Asociația se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea Ministerului Public sau a oricărei alte persoane interesate:
a) când scopul sau activitatea asociației a devenit ilicită sau contrară ordinii publice;
b) când realizarea scopului este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
c) când asociația urmărește un alt scop decât cel pentru care s-a constituit;
d) când asociația a devenit insolvabilă;
e) în cazul prevăzut la art. 14.
(1^1) În cazul necomunicării datelor de identificare ale beneficiarului real în termenul prevăzut la art. 34^5 alin. (7), asociația se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea Ministerului Public sau a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.
(2) Instanța competentă să hotărască dizolvarea este judecătoria în circumscripția căreia asociația își are sediul.
(3) Cauza de dizolvare prevăzută la alin. (1^1) poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond.
Articolul 57 Asociația se poate dizolvă și prin hotărârea adunării generale. În termen de 15 zile de la data ședinței de dizolvare, hotărârea adunării generale se depune la judecătoria în a cărei circumscripție își are sediul, pentru a fi înscrisă în Registrul asociațiilor și fundațiilor.
cererea pe modelul din anexele la Ordinul MJ 954/2000, proces-verbal sedinta AG a asociatiei,care contine hotararea de dizolvare voluntara, numire lichidator si desemnare ONG caruia sa i se doneze eventualul activ patrimonial net ramas in urma lichidarii daca nu e deja anterior stabilit, dovada plata taxa de timbru 100 lei, certificatul de inscriere ( in original) si de la caz la caz unele judecatorii cer copie de acte mai vechi ( statut, hotarare judecatoreasca initiala si / sau de incuviitare a celor mai recente modificari anterioare.... desi nu ar trebui sa ceara, pentru ca legea prevede ca orice dosar de modificare acte constitutive inclusiv de dizolvare se conexeaza cu cel initial si cele anterioare deci acolo sunt toate actele, dar in practica multe judecatorii nu le au electronic si nu vor sa caute dosarele vechi si atunci cer sa le dai in copie ceea ce exista in original la dosarele vechi dar pe care ei nu le cauta si scot efectiv din arhiva....). Urmatoarele serii de documente le va depune lichidatorul numit, caci odata cu numirea lichidatorului acesta preia reprezentarea legala a asociatiei dizolvate aflata in lichidare, incetandu-le mandatul membrilor Consiliului Director