Problema este in curtea Ministerului justitiei. Se vorbeste de reforme, dar niciun ministru care s-a perindat pe la minister nu a inteles ca trebuie sa existe experti suficienti pentru toate specializarile, pe langa fiecare tribunal in parte.
In 2010 a fost un simpozion/ schimb de idei cu experti din Austria. S-a intocmit un material care viza problemele legate de expertiza din Romania si calea de urmat pentru rezolvare, cu masuri concrete. A ramas material de arhiva.
Prin 2012 s-a incercat formarea unei asociatii profesionale a tuturor expertilor. A ramas ca incercare, nu s-a finalizat regulamentul deoarece nu s-au inteles expertii cu ministerul.
Din lipsa de bani nu se organizeaza cursuri de perfectionare, examene si interviuri pentru a se nominaliza experti/ specialisti pe domenii de activitate.
Expertiza se desfasoara dupa OG nr. 2/ 2000 cu niste modificari si completari, putine, care nu vizeaza esenta activitatii de expertiza. Respectiva lege ese depasita, nu are in vedere ca expertiza este o profesie.
Aceasta este realitatea. Aici trebuie intervenit, nu la amenzi , tachinari, vorbe, interpretari aiurea, etc.
In ultimii ani, expertii s-au imputinat in loc sa se inmulteasca. Varsta majoritatii expertilor/ specialistilor tehnici judiciari este peste 65 ani.
~ final discuție ~