buna seara! am si eu o nelamurire cu privire la una din conditiile participarii la examenul de magistratura! am terminat facultatea in 2002 ,nu am lucrat niciodata in dmeniu,am lucrat pe diferite posturi-la diverse firme,iar din 2006 ma aflu in ISRAEL,cu contract legal de munca!credeti ca pot sa ma inscriu si eu la acest examen ,tinand cont ca nu am lucrat in domeniu???????acesti ani din strainatate sigur ca nu apar pe cartea mea de munca....VA MULTUMESC!
Daca sunteti cetatean roman, absolvent al facultatii de drept, nu aveti cazier ( nici judiciar nici fiscal) puteti sa va inscrieti la admitere in INM. Doar ca trebuie sa va prezentati la examen:)
Vechimea de 5 ani in profesii juridice se cere la admiterea in magistratura ( direct, nu urmand cursuri 2 ani la INM).
Succes!
ma scuzati.....dar nu inteleg un lucru! cursurile acestea de 2 ani sunt cu totul diferit?adica admiterea la inm se face atat de cei cu vechime de 5 ani in sistemul juridic cat si de cei ca mine fara experienta?eu am citit conditiile de participare la inm si nu am inteles -sunt cursuri de 1 an si cursuri de 2 ani?va rog frumos sa ma iertati ca insist pe aceasta tema dar tot nu m-am lamurit! va multumesc pentru intelegere!sunt cetatean roman,am licenta luata in 2002,sunt din 2006 in ISRAEL,lucrez cu contract de munca.va multumesc din suflet!
Nici o suparare! Sunt mai multe modalitati de a deveni magistrat.
1. pt. absolventii de drept fara experienta ( de-abia iesiti din facultate sau ca dvs., care au muncit in alte domenii) - admiterea in INM - examen+cursuri de 2 ani, dupa care repartizare pe post;
2. pt. cei cu experienta in profesii juridice de minim 5 ani - intrare in magistratura - examen+repartizare-cursuri 6 luni direct pe post;
3. alte modalitati ( nu e cazul pt muritorii de rand :)) decret prezidential pt cei cu vechime de peste 10 ani in avocatura).
Mai multe detalii gasiti pe www.inm-lex.ro
Daca mai aveti intrebari nu ezitati sa ni le adresati.
Succes!
ar mai fi o nelemurire.....sunt acelasi locuri libere pentru ambele variante?am inteles ca anul trecut au fost cam 160 sau ma insel?c sa mai zic?problema e sa ma pun cu burta pe carte.....si multumesc mult userului adutescu pentru raspunsul sigur si promt!mii de multumiri!!!!!!!in sfarsit am venit de acasa si eu:)
Nu este acelasi numar de locuri.
Depinde de cate posturi se elibereaza ( judecatori sau procurori iesiti la pensie, numarul mic de magistrati in anumite localitati pt abundenta de dosare etc.). In fiecare an e diferit, dar in jurul a 150-200 pe an. Daca nu se ocupa toate locurile la admiterea in INM, locurile ramase "se reporteaza" la admiterea in magistratura direct.
Niciodata nu se stie dinainte cate locuri vor fi.
Cu placere! vedeti ca aveti pe site-ul indicat mai sus si grilele care s-au dat pana acum si la admiterea in INM si la admiterea in magistratura, sa le puteti studia ca nivel de dificultate. Spor la invatat!