Codul civil (nu cel de procedura civila) se aplica acolo unde legea 196/2018 nu specifica. Deci e buna observatia dvs. cu art.654 alin 2, da se aplica la acele coloane proprietate exclusiva.
[ link extern ]
Referitor la :
"Legea nr. 196/2018 are multe nedreptati si incorectitudini. Are un caracter de intrajutorare tovarasasca care ii obliga pe cei cu bun simt si corecti care au cumparat un spatiu mai mare (deci au o cota parte indiviza mai mare) sa plateasca mai mult ca sa le asigure conditii optime celor cu o cota parte mai mica."
nu aveti dreptate, daca tot ati facut referire la art. 654 din codul civil, cititi si alin 1 :
(1)
În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
Deci impartirea cheltuililor in functie de marimea proprietatii este norma juridica.
Apare asta si in lege:
Articolul 84
(1)Cheltuielile repartizate dupa cota-parte de proprietate
reprezinta cheltuielile asociatiei efectuate pentru intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea si/sau reabilitarea partilor de constructii si instalatii aferente condominiului aflate in proprietate comuna indiviza. Aceste cheltuieli se repartizeaza proportional cu cota-parte din proprietatea comuna a fiecarui proprietar. (2)Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Articolul 85 Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
[ link extern ]
Celelalte tipuri de cheltuieli sunt citeva si destul de putine, majoritar sunt cele legate de marimea proprietatii. Asa e si importanta votului proprietarului respectiv, membru de asociatie.