avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea ...

Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: suntem un bloc de 8 etaje, iar pe fiecare etaj sunt 2 ap. de 3 camere, 1 apartament de 2 camere si o garsoniera. Fiecare tronson de apartamente are coloanele sale, adica tronsonul de 2 camere are coloanele sale care nu sunt comune cu niciun alt tronson, implicit regula valabila si pentru celelalte tronsoane. In concluzie,coloanele de apa rece, calda si canalizare ce deservesc tronsonul de apartamente de 2 camere sunt parti comune folosite exclusiv de catre unii dintre coproprietari, adica doar de catre cei de la doua camere. Daca apa este oprita pe tronsonul de 2 camere, acest fapt nu afecteaza cu nimic celelalte tronsoane de 3 camere si garsoniere. In aceasta situatie, cum se impart cheltuielile pentru reparatiile facute la conductele de la doua camere? pe intreg blocul sau strict doar pe coloana de doau camere?
Codul de Procedura civila (Lege organica) prevede la II Drepturile si obligatiile coproprietarilor /Exercitarea dreptului de folosinta/ Cheltuieli legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune/ art. 654 (2) "cheltuielile legate de partile comune folosite exclusiv de catre unii dintre proprietari cad in sarcina acestora din urma"
Un membru din comitetul de bloc sustine ca reparatiile si coloanele verticale, care asa cum am specificat, sunt in folosinta exclusiva a fiecarui tronson de apartamente sa fie impartite la tot blocul, in functie de cota parte indiviza. Cum este legal? Daca cei de la trei camere, care au cota parte indiviza mai mare deoarece la cumpararea apartamentelor au platit mai mult pe cotele ce le revin din partile comune fiind coproprietari fartati pe acestea, detin in proprietate o cota mai mare din conductele pe care le folosesc cei de la 2 camere si garsoniere, si atunci acestia din urma nu ar trebui sa ne plateasca chirie pe ele? Adica sunt prorietar pe o parte din conductele respective, trebuie sa le intretin dar le folososte altul care nu-mi plateste nimic!!!?
Conductele de la subsol nu intra intr-o astfel de discutie pentru ca ele deservesc toate coloanele iar daca se intrerup sufera in mod egal toti.
Eu am propus in comitet sa se plateasca de catre tot blocul, conform cotei parte indiviza reparatiile de la subsol si pentru coloane cheltuielile ea se imparta doar pe coloana respectiva. Posibil sa existe discrepante intre prevederile Legii nr. 196/2018 si Codul de Procedura Civila, dar prima este lege ordinara iar codul este lege organica si din cate stiu eu se aplica prevederile legii superioare adica Codul de Procedura Civila, in cazul in speta.
Legea nr. 196/2018 are multe nedreptati si incorectitudini. Are un caracter de intrajutorare tovarasasca care ii obliga pe cei cu bun simt si corecti care au cumparat un spatiu mai mare (deci au o cota parte indiviza mai mare) sa plateasca mai mult ca sa le asigure conditii optime celor cu o cota parte mai mica. Este corect sa platest intretinerea liftului, intefonului, femeia de serviciu, ad inistratorul, etc... cu mai mult pentru ca ai cota mai mare de proprietate pe acestea si trebuie sa le intretii, dar la garsoniera stau 4 persoane care folosesc interfonul si liftul mai mult decat o persoana care este singura in apartament de 3 camere, nu cumva 4 persoane fac murdarie mai multa decat 1 singura? Munceste mai mult administratorul pentru 1 persoana decat pentru 4? Asociatiile de prorietari, prin legea nedreapta nr. 196/2018 au devenit asociatii de intretinere a celor care nu-si platesc cheltuielile. Cel corect si care a putut sa-si cumpere o casa mai mare trebuie pedepsit sa-i intretina pe cei care si-au cumparat o casa mai mica. Ce te faci cu cel care are cota parte indiviza mai mare deoarece cand a cumparat casa era angajat si avea un salariu functie de vechime si pregatire si acum a devenit pensionar iar la garsoniera stau persoane tinere cu venituri mari, dar au cota parte mai mica? Apropos intr-o garsoniera functioneaza cazare de tip hotelier iar aceasta este tratata ca un simplu locatar.
Va multumesc mult,
Iordana
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2021
iordana1900, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 17:27, 4 Iunie 2021
Buna ziua,
Faceti o mare confuzie.
Asociatiilor de Proprietari li se aplica lega specifica care reglementeaza functionarea, constituirea, etc. a asociatiilor de proprietari.
Codul de procedura civila este un fel de norma prin care sunt reglementate procedurile judiciare, modalitatea de judecare a proceselor.
Nu pot fi puse in concordanta si nu sunt nici similare cele doua acte normative.
Codul civil (nu cel de procedura civila) se aplica acolo unde legea 196/2018 nu specifica. Deci e buna observatia dvs. cu art.654 alin 2, da se aplica la acele coloane proprietate exclusiva.
[ link extern ]
Referitor la :
"Legea nr. 196/2018 are multe nedreptati si incorectitudini. Are un caracter de intrajutorare tovarasasca care ii obliga pe cei cu bun simt si corecti care au cumparat un spatiu mai mare (deci au o cota parte indiviza mai mare) sa plateasca mai mult ca sa le asigure conditii optime celor cu o cota parte mai mica."
nu aveti dreptate, daca tot ati facut referire la art. 654 din codul civil, cititi si alin 1 :
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

Deci impartirea cheltuililor in functie de marimea proprietatii este norma juridica.
Apare asta si in lege:
Articolul 84
(1)Cheltuielile repartizate dupa cota-parte de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei efectuate pentru intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea si/sau reabilitarea partilor de constructii si instalatii aferente condominiului aflate in proprietate comuna indiviza. Aceste cheltuieli se repartizeaza proportional cu cota-parte din proprietatea comuna a fiecarui proprietar. (2)Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Articolul 85 Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

[ link extern ]

Celelalte tipuri de cheltuieli sunt citeva si destul de putine, majoritar sunt cele legate de marimea proprietatii. Asa e si importanta votului proprietarului respectiv, membru de asociatie.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2021
latka, utilizator
Am gresit, este vorba de Codul Civil, Acum poate imi dati si un raspuns la intrebare. Multumesc
Multumesc, votul unui proprietar de 3 camere=garsoniera, tot un vot. Va multumesc frumos pentru raspuns. Pentru "indreptarea legii" ma voi adresa unui parlamentar. Va doresc numai bine.
Cititi legea 196, inainte sa scrieti "votul unui proprietar de 3 camere=garsoniera, tot un vot."
Art.49
(3)Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari se au in vedere urmatoarele:
a)fiecare proprietar, membru al asociatiei, are dreptul la un vot pentru unitatea sa de proprietate imobiliara;
b)pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar, membru al asociatiei, are o pondere egala cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna;
c)in situatia in care un proprietar detine o cota-parte indiviza de parti comune mai mare de jumatate din totalul cotelor-parti indivize de proprietate comuna din condominiu, ponderea voturilor de care el dispune este limitata, fiind egala cu suma ponderii voturilor celorlalti proprietari;
............................
g)in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv;
h)administratorul, reprezentantul administratorului, sotul/sotia acestuia si alti membri ai familiei sale, daca sunt membri ai asociatiei de proprietari la care acesta este angajat, nu au drept de vot in probleme referitoare la activitatea administratorului.

Proprietarul care nu e membru de asociatie nu are drept de vot.
Puteti sa va adresati oricarui parlamentar, nu obtineti nimic.
Cautati un jurist bun care sa va explice principul stipulat la art. 654 alin 1 din codul civil, pentru care cea mai uzitata metoda de repartizare a cheltuielilor e cea dupa cota parte indiviza. Codul civil. Cred ca e una dintre prevederile de baza din multe coduri civile, cel putin in Europa.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea asociatiilor de proprietari iordana1900 iordana1900 Legea Asociatiilor de proprietari Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: suntem un bloc de 8 etaje, iar pe fiecare ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! locuiesc într-un bloc în care doar 5 persoane mai ... Luiza. Luiza. Bună ziua! Locuiesc într-un bloc în care doar 5 persoane mai folosesc apa calda de la distribuția blocului, restul si-au pus centrale, de curând au fost ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparatie teava de canalizare de pe scara blocului veres_cristian_sm@yahoo.co.uk veres_cristian_sm@yahoo.co.uk As dori sa stiu ca din punct de vedere legal cine are obligatia de a contribui la plata reparatiei unei tevi de canalizare sparte (intre iesirea din scara ... (vezi toată discuția)