avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea Asociatiilor de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea Asociatiilor de proprietari

Legea Asociatiilor de proprietari
Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: suntem un bloc de 8 etaje, iar pe fiecare etaj sunt 2 ap. de 3 camere, 1 apartament de 2 camere si o garsoniera. Fiecare tronson de apartamente are coloanele sale, adica tronsonul de 2 camere are coloanele sale care nu sunt comune cu niciun alt tronson, implicit regula valabila si pentru celelalte tronsoane. In concluzie,coloanele de apa rece, calda si canalizare ce deservesc tronsonul de apartamente de 2 camere sunt parti comune folosite exclusiv de catre unii dintre coproprietari, adica doar de catre cei de la doua camere. Daca apa este oprita pe tronsonul de 2 camere, acest fapt nu afecteaza cu nimic celelalte tronsoane de 3 camere si garsoniere. In aceasta situatie, cum se impart cheltuielile pentru reparatiile facute la conductele de la doua camere? pe intreg blocul sau strict doar pe coloana de doau camere?
Codul de Procedura civila (Lege organica) prevede la II Drepturile si obligatiile coproprietarilor /Exercitarea dreptului de folosinta/ Cheltuieli legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune/ art. 654 (2) "cheltuielile legate de partile comune folosite exclusiv de catre unii dintre proprietari cad in sarcina acestora din urma"
Un membru din comitetul de bloc sustine ca reparatiile si coloanele verticale, care asa cum am specificat, sunt in folosinta exclusiva a fiecarui tronson de apartamente sa fie impartite la tot blocul, in functie de cota parte indiviza. Cum este legal? Daca cei de la trei camere, care au cota parte indiviza mai mare deoarece la cumpararea apartamentelor au platit mai mult pe cotele ce le revin din partile comune fiind coproprietari fartati pe acestea, detin in proprietate o cota mai mare din conductele pe care le folosesc cei de la 2 camere si garsoniere, si atunci acestia din urma nu ar trebui sa ne plateasca chirie pe ele? Adica sunt prorietar pe o parte din conductele respective, trebuie sa le intretin dar le folososte altul care nu-mi plateste nimic!!!?
Conductele de la subsol nu intra intr-o astfel de discutie pentru ca ele deservesc toate coloanele iar daca se intrerup sufera in mod egal toti.
Eu am propus in comitet sa se plateasca de catre tot blocul, conform cotei parte indiviza reparatiile de la subsol si pentru coloane cheltuielile ea se imparta doar pe coloana respectiva. Posibil sa existe discrepante intre prevederile Legii nr. 196/2018 si Codul de Procedura Civila, dar prima este lege ordinara iar codul este lege organica si din cate stiu eu se aplica prevederile legii superioare adica Codul de Procedura Civila, in cazul in speta.
Legea nr. 196/2018 are multe nedreptati si incorectitudini. Are un caracter de intrajutorare tovarasasca care ii obliga pe cei cu bun simt si corecti care au cumparat un spatiu mai mare (deci au o cota parte indiviza mai mare) sa plateasca mai mult ca sa le asigure conditii optime celor cu o cota parte mai mica. Este corect sa platest intretinerea liftului, intefonului, femeia de serviciu, ad inistratorul, etc... cu mai mult pentru ca ai cota mai mare de proprietate pe acestea si trebuie sa le intretii, dar la garsoniera stau 4 persoane care folosesc interfonul si liftul mai mult decat o persoana care este singura in apartament de 3 camere, nu cumva 4 persoane fac murdarie mai multa decat 1 singura? Munceste mai mult administratorul pentru 1 persoana decat pentru 4? Asociatiile de prorietari, prin legea nedreapta nr. 196/2018 au devenit asociatii de intretinere a celor care nu-si platesc cheltuielile. Cel corect si care a putut sa-si cumpere o casa mai mare trebuie pedepsit sa-i intretina pe cei care si-au cumparat o casa mai mica. Ce te faci cu cel care are cota parte indiviza mai mare deoarece cand a cumparat casa era angajat si avea un salariu functie de vechime si pregatire si acum a devenit pensionar iar la garsoniera stau persoane tinere cu venituri mari, dar au cota parte mai mica? Apropos intr-o garsoniera functioneaza cazare de tip hotelier iar aceasta este tratata ca un simplu locatar.
Va multumesc mult,
Iordana
Cel mai recent răspuns: iordana1900 , utilizator 07:20, 7 Iunie 2021
Costurile de reparatii se repartizeaza strict la beneficiarii instalatiei reparate
Inchirierea de spatiu cu destinatia de locuinta in regim hotelier legal se poate realiza numai cu parcurgerea unei proceduri legal prevazute
[ link extern ]
Multumesc, asa gasesc si eu ca este corect. Imi puteti spune, va rog, care este temeiul legal pentru a repartiza costurile reparatiilor doar la beneficiarii instalatiei reparate? Eu am argumentat ca daca se opreste apa pe coloana sparta si pe mine nu ma afecteaza, inseamna ca aceea este parte comuna doar pentru cei afectati nu si pentru restul. Imi cer scuze, am gresit, trebuia sa scriu Codul Civil.
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2021
iordana1900, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea ... iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: suntem un bloc de 8 etaje, iar pe fiecare etaj sunt 2 ap. de 3 camere, 1 ... (vezi toată discuția)
Buna seara! proprietarii dintr-un bloc sunt obligati sa contribuie ... pojoga pojoga Buna seara! Proprietarii dintr-un bloc sunt obligati sa contribuie la reparatia unei coloane de apa de la o alta coloana (tronson) cu toate ca este separata ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am cerut primariei un punct de vedere in privinta ... caradis caradis Buna ziua. Am cerut primariei un punct de vedere in privinta faptului ca o asociatie a hotarat prin Adunare generala ca reparatiile sa se imparta pe scari, la ... (vezi toată discuția)