avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua daca in cadrul intreprinderii exista un SEPP ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua daca in cadrul intreprinderii exista un SEPP si respectiv ...

Buna ziua daca in cadrul intreprinderii exista un SEPP si respectiv un lucrator dese mnat cine face comunicarea catre ITM. in cazul unui accident de munca.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:59, 7 Iunie 2021
Responsabilitatea este a angajatorului conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
In practica, se informeaza angajatorul printr-o nota scrisa de catre persoana care a primit instiintarea ca s-a produs un eveniment (in cazul dvs. lucratorul desemnat, seful de compartiment unde s-a produs evenimentul, etc. - cine anunta evenimente angajatorului se nominalizeaza in ROI al firmei). Angajatorul avizeaza nota si comunica personal, telefonic sau nominalizeaza o alta persoana (de regula lucratorul desemnat) sa comunice telefonic.
Mentiunea comunicarii se face in registrul special (anexa 13 la HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare) tinut de catre lucratorul desemnat. Lucratorul desemnat anunta SEPP.
SEPP are in atributii pe cele mentionate in contractul de prestari servicii, alese din cele nominalizate la art.15 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
POPA GHEORGHE a scris:

Angajatorul avizeaza nota si comunica personal, telefonic sau nominalizeaza o alta persoana (de regula lucratorul desemnat) sa comunice telefonic.
Mentiunea comunicarii se face in registrul special (anexa 13 la HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare) tinut de catre lucratorul desemnat.

Nu prea am inteles la ce registru va referiti. Comunicarea evenimentelor se face prin transmiterea fisei de comunicare (inregistrata si datata la ITM ) care este prezentata in anexa nr. 13.. Comunicarea telefonica nu este prevazuta in legislatie, ea se realizeaza de regula in cazul accidentelor mortale dar oficial ramane comunicarea prin fisa de comunicare. Comunicarea telefonica se face pentru a se putea declansa cat mai repede cercetarea la fata locului de catre inspectorii de munca.

Art. 109 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
Comunicarea evenimentelor va cuprinde cel putin urmatoarele informatii, conform modelului prevazut in anexa nr. 13:
Comunicarea se face de angajator nu de SEPP.
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2021
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca CludiaRazvan CludiaRazvan Pe 15 ianuarie am suferit o fractura de glezna in fata magazinului in care lucrez, inainte sa ajung la servici.Cei de acolo au început cercetarea pentru a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, o societate are angajați nepalezi. dacă unul dintre ... marianadavid marianadavid Bună ziua, O societate are angajați nepalezi. Dacă unul dintre ei suferă un accident cu ITM cine face cercetarea evenimentului? Angajatorul? Am cautat ... (vezi toată discuția)
Accident mortal marian885 marian885 Buna ziua, un coleg de munca a plecat in interes de serviciu cu masina de la firma. A murit pe drumul catre agentul comercial. Inteleg ca firma trebuie sa ... (vezi toată discuția)