avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident mortal
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident mortal

Buna ziua,
un coleg de munca a plecat in interes de serviciu cu masina de la firma.
A murit pe drumul catre agentul comercial.
Inteleg ca firma trebuie sa anunte autoritatile dupa cum urmeaza:

-ITM-ul cu anexa 13 din legea 319/2006;
-asiguratorul dar nu stiu ce anexa trebuie transmisa acolo si unde;
-organele de cercetare penala unde iar nu stiu cum se anunta;

In lege spune ca se anunta deindata...ce insemna deindata in lege? 24 de ora?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
marian885, utilizator
Cel mai recent răspuns: marian885 , utilizator 20:46, 14 Februarie 2013
Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 mentioneaza:
-la art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazurile susceptibile de boala profesionala sau legata de profesie,
-la art. 26 - Orice eveniment, asa cum este definit la art. 5 lit.f), va fi comunicat de indata angajatorului, de catre conducatorul locului de munca sau de orice alta persoana care are cunostinta despre producerea acestuia,
-la art. 27 al.(1) Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
lit.a). Inspectoratelor teritoriale de munca - toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit.f)
Prin Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/ 2006, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 modificate si completate prin HG nr. 955/ 08.09.2010 si HG nr. 1242/ 14.12.2011, la art.109 se stabilesc informatiile care se comunica.
Pentru model de comunicare evenimente - vezi anexa 13 la Normele metodologice de aplicare a legii.
La art.112 al.(1) lit.a-f) din HG nr. 1425/ 2006 se nominalizeaza evenimentele care se comunica obligatoriu: incidentul periculos, evenimentul care a avut ca urmare un deces, evenimentul care a avut ca urmare un accident colectiv, evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de invaliditate evidenta, evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de invaliditate, evenimentul care a avut ca urmare disparitia unei/ unor persoane.
Evenimentele prevazute la al.(1) lit.d) si e) se vor comunica Inspectiei muncii dupa primirea deciziei de incadrare intr-un grad de invaliditate, conform prevederilor art.112 al.(2)
lit.b) Asiguratorului - potrivit prevederilor Legii nr. 346/ 05.06.2002, art. 50, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata in MO nr. 772/ 12.11.2009, privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale - accidentele soldate cu incapacitate de munca sau cu decesul asiguratilor, de indata ce angajatorii au luat cunostinta de producerea acestora, precum si incidentele periculoase (cu respectarea prevederilor art. 84 al.(3) din Ordinul comun MMSSF nr.450/ 06.06.2006 si MSP nr. 825/ 05.07.2006), modificat si completat prin Ordinul comun MMSSF nr. 213/ 18.02.2009 si MSP nr. 363/ 23.03.2009 care aproba Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/ 2002.
lit.c) Organelor de urmarire penala, dupa caz.
De indata se interpreteaza ca fiind imediat ce angajatorul a luat cunostinta de producerea evenimentului.
Va multumesc,
eu am inteles aceste aspecte din lege doar ca ma intereseaza punerea lor in practica. Din lege nu inteleg cum se procedeaza.

Anuntarea asiguratorului si a organelor de urmarire penala.

La asigurator trebuie sa transmit


denumirea/ numele si prenumele angajatorului la care s-a produs accidentul si dupa caz, denumirea/ numele si prenumele angajatorului la care este/ a fost angajat accidentatul,
sediul/ adresa si nr. de telefon al angajtorului,
locul unde s-a produs accidentul,
data si ora producerii accidentului/ data si ora la care a decedat accidentatul,
datele personale ale victimei (numele si prenumele, ocupatia, varsta, starea civila, vechimea in ocupatie si la locul de munca). Atentie! Aceste date nu se comunica in cazul incidentelor periculoase.
imprejurarile care se cunosc ale producerii accidentului/ cauzele prezumtive,
consecintele accidentului,
unitatea medicala la care a fost internat accidentatul,
numele si functia persoanei care comunica accidentul,
data/ ora comunicarii.


Iar la organele de urmarire penala

denumirea institutiei unde a efectuat comunicarea,
persoana de contact (numele/ prenumele, functia, telefon),
data si ora anuntului,
orice alte discutii purtate.


Nu am gasit anexe decat la anuntarea ITM-ului.
Scriu pe o foaie aceste informatii si dau fax la cele doua institutii, ele fiind in alt judet decat firma noastra?

Deindata pentru mine insemna ceva relativ eu fiind inginer de profesie si ma gandes cla totul in cifre. Eu as vrea sa anunt deindata doar ca nu stiu exact cum se procedeaza si as aca "deindata" mai dureaza din pacate.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
marian885, utilizator
De indata se refera la telefon, videotelefon.
Intocmiti un document scris (semnat de catre angajator) si transmiteti datele despre eveniment, institutiilor abilitate, prin orice mijloc rapid (fax, e.mail, telefon), iar ulterior prin adresa scrisa. Sa aveti document care sa ateste transmiterea.
Trebuie sa mentionati pe copia dupa documentul transmis de dvs. telefonic - data/ ora transmiterii, numele persoanei care a preluat mesajul.
Va multumesc!
In acest caz, fiind un accident mortal, cercetarea este facuta de ITM.
Dupa anuntarea accidentului urmeaza cercetarea...banuiesc ca vor lua legatura cu mine instiututiile acestea.
Noi o sa mai inregistram accidentul in registre.

Mai trebuie sa facem ceva pana asteptam finalizarea cercetarii si sa vedem daca se decide ca fiind accident de munca sau nu?
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
marian885, utilizator
Comunicarea evenimentelor atat la ITM cat si la asigurator (Casa Judeteana de Pensii) se va face completand fisa a carui model il gasiti in anexa nr. 13 a Normelor Metodologice de aplicare a Legii 319/2006.
ITM-ul efectueaza cercetarea si va anunta si politia rutiera daca aceasta nu s-a sesizat ca evenimentul in care a decedat colegul dumneavoastra poate avea caracterul unui accident de munca mortal. ITM-ul va solicita procesul verbal incheiat la fata locului de catre politia rutiera.
In mod normal in cazul accidentelor de circulatie produse pe drumurile publice, soldate cu decesul victimelor, in care printre victime sunt si persoane aflate in indeplinirea unor indatoriri de serviciu, serviciile politiei rutiere au obligatia sa comunice evenimentul la inspectoratul teritorial de munca din judetul pe raza caruia s-a produs dar nu tot timpul cei de la politie au informatii ca cei implicati erau in indeplinirea unor indatoriri de serviciu

Cazul se va repartiza unui inspector de munca care in termen de 15 zile lucratoare tr sa finalizeze intocmirea procesului verbal de cercetare si in max 20 de zile intocmirea dosarului de cercetare. Inspectorul de munca va solicita de la dumneavoastra documente in baza carora se desfasoara activitatea de SSM din unitate (organizare activitate,autorizatie activitate, evaluare riscuri, plan de prevenire si protectie,tematici instruire, fisa de instruire a decedatului, fisa de post, fisa de expunere la riscuri, fisa de aptitudine si multe altele).
Dupa finalizarea dosarului acesta se trimite pentru avizare la Inspectia Muncii unde dupa 7 zile va fi aprobat sau returnat pt modificare. Dupa ce dosarul este avizat si s-a stabilit caracterul accidentului, ITM-ul va inaita un exemplar din procesul verbal de cercetare unitatii dumneavoastara si va aplica amenda/amenzile prevazute in procesul verbal de cercetare. Inregistrati accidentul in registrele de evidenta si in termen de 3 zile lucratoare veti completa FIAM-ul in 4 exemplare si-l veti prezenta la ITM pentru avizare.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident auto in timpul orelor de serviciu. emillius emillius Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca atunci cand un angajat este implicat intr-un accident auto in timpul orelor de serviciu, trebuie anuntat ITM-ul? ... (vezi toată discuția)
Daca unui coleg i s-a facut rau la serviciu, s-a telefonat la ... marivasi marivasi daca unui coleg i s-a facut rau la serviciu, s-a telefonat la 112, a venit salvarea, s-a constatat ca are tensiunea mare si l-a dus la spital la urgenta pt ... (vezi toată discuția)
Anuntare evenimente produse la itm ph_23_wal ph_23_wal Buna ziua ma intereseaza procedura in urmatorul caz: un angajat al firmei a sunat la ambulanta ca i sa facut rau in timpul serviciului.......la dus la spital ... (vezi toată discuția)