Buna seara! Am o mare nelamurire: la indemnizatia pt crestere copil, trebuie sa ai lucrate 12 luni consecutive sau se pot cumula 12 luni in decursul celor 24 de luni? Pe mai multe site uri scrie ultimele 12 luni. Eu am avut somaj ianuarie si februarie 2020, m am angajat in martie a.c si bebe ar veni pe lume in ian 2022. Adica ultimele 24 de luni pana la nasterea lui ar fi ian 2020-ian 2022, iar 2 luni de somaj + 11 luni ca si angajata pana se naste, as avea cele 12 luni in campul muncii. Deci pot beneficia? As avea mare nevoie de răspuns, va mulțumesc din suflet!
Normele de aplicare a OUG 111/2010 art.4
.....
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.
(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).
(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.
In speta, se vor cumula 12 luni in decursul celor 24 de luni in care s-au înregistrat venituri .