avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Va deranjez cu o intrebare: Am lucrat la o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Va deranjez cu o intrebare: Am lucrat la o firma timp ...

Buna ziua,
Va deranjez cu o intrebare:
Am lucrat la o firma timp de un an si jumatate, iar de curand am plecat, semnand o demisie de comun acord.
Am stat in preaviz cat a fost nevoie, si am plecat pe data de 11 (10 fiind ultima zi).
Astazi, 15.06, inca nu am primit salariul, respctiv lichidarea (pe care inca nu am semnat-o) si mi s-a comunicat ca mi se va opri 1200 de lei din salar, pe motivul ca acum 2 luni (aproximativ) am fost facut o comanda de sticla (lucram in domeniul tamplariei stratificate) care a fost dublata deoarece seful de hala nu a verificat ce sticla a venit, si mi-a cerut sa mai dau comanda inca o data.
In prevederile contractului nu este stipulat nicaieri acest lucru, respectiv, ca daca ceva se greseste, se va retine din salar, si nu am semnat niciun regulament de ordine interioara.
Intrebarea mea este: este legal asa ceva?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 15 Iunie 2021
. Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

2. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

In acest caz, daca se vor retine sume de bani din salariu fara acordul dvs sau un titlu executoriu, atunci promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Tin sa mentionez ca, in trecut au mai fost greseli, care nu au fost "penalizate" daca pot sa spun. Am vorbit cu direcorul, si in urma discutiei aprinse, in care eu am precizat ca nu este chiar legal sa mi se retraga o asemenea suma, fara aviz scris sau verbal, si care depaseste 50% din salariul net, am fost numit un tata iresposabil (am un copilas de 7 luni, de care el stia) si am fost bagat in origini. De asemenea, conform spuselor lui, daca vreau banii, sa il dau in judecata. Desigur, financiar nu imi pot permite asemenea lucru, luand de asemenea in calcul faptul ca vorbim de o firma foarte influenta din zona mea.
Deci, intrebarea ramane valabila. Este legal? Are rost sa actionez in instanta pentru o asemenea suma?
V-am explicat mai dus care sunt modalitățile legale pentru rețineri din salariu... acordul dvs sau titlu executoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariu a_gmona a_gmona Buna seara, Sotului meu a fost angajat pe perioada determinata, 3 luni, fara prelungirea C.I.M. cu acte in regula cu lichidare la zi fara popriri. Salariul ... (vezi toată discuția)
Nu am mai primit salariul Lucifer1 Lucifer1 Buna ziua,am și eu o întrebare,lucrez la o sală de jocuri,in urma cu o aproape o luna de zile am adus o paguba sălii de aproximativ 3000 Ron, mi-am sunat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! din 01.06.2021 ,in urma demisiei fara preaviz, am ... bububu bububu Buna ziua! Din 01.06.2021 ,in urma demisiei fara preaviz, am incetat activitatea la o firma la care lucram din 2009 cu o pauza de un ... (vezi toată discuția)