Buna ziua, Detin impreuna cu sora mea (am mostenit) jumatate dintr-o casa in Vatra Dornei. Casa dateaza din 1903, insa nu face parte din patrimoniu, nu este muzeu, etc. Ca multe case vechi din zona, fatada are elemente arhitecturale, precum si culoarea oarecum specifice zonei. Spun oarecum, pentru ca in ultimii 20 de ani, nu pare ca cineva sa mai fi tinut cont de aceste detalii. Casa nu este locuita, eu si sora mea fiind in Bucuresti. Zilele trecute am primit somatie de la primaria VD, in care ni se pune in vedere ca avem la dispozitie 6 luni in care sa executam lucrari de interventie asupra fatadei, cu refacerea elementelor arhitecturale, asupra tamplariei, acoperisului. Casa nu este un pericol pentru nimeni, nu ii cad ziduri sau balcoane. Plus ca de-a lungul timpului, jumatatea care nu ne apartine a fost inchiriata si aceste elemente arhitecturale au fost sparte si inlaturate. Nerespectarea somatiei duce la cresterea impozitului pe cladire/teren cu pana 300%. Cat de legal este acest tip de somatie? Se poate face ceva? Renovarea casei costa peste 10000 euro, bani pe care nu ii am. Mentionez ca acum un an am fost la Primarie pentru a le solicita ajutor pentru renovarea casei, stiind ca bunicul meu renova casa si facea decont la Primarie, insa raspunsul primit (din pacate pe cale orala) a fost: noi nu avem bani pentru renovarea Primariei si dvs. doriti bani pentru casa?
Variantele sunt doua fie vindeți dacă nu puteti suporta întreținerea proprietății,fie faceți o renovare superficială o spoiala cu cheltuială minima fie mergeți la primărie și,,discutați "cu persoana responsabilă.. În orașele mici se rezolva mai repede ,..
Buna seara,
Cu siguranță, somația v-a fost comunicată in baza unei hotărâri ale consiliului local (HCL). In această situație sunteți obligat să renovați fațada. Va sfătuiesc să luați legătura cu primăria, iar daca nu sunteți lămurit, apelați la un avocat.
Succes!