avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infracțiune nedorită
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infracțiune nedorită

Buna ziua! Am o nelămurire:
Eu și încă 3 băieți deci in total 4 persoane am intrat într-o casa care ne părea a fi abandonată. Gardul era dărâmat deci nu a trebuit să-l escaladăm. În schimb am forțat ușa de la intrare in casă și am cercetat locuința, fără a fura un bun material sau de orice fel. Niște oameni s-au sesizat si au chemat ajutoare, dar noi nu știam ca au chemat poliția deoarece, uitându-ne pe geam nu am văzut mașina de poliție. Am decis sa plecăm fin casă, am ieșit din curte la fel, prin locul in care gardul era dărâmat și dintr-o data auzim un om care strigă: "stai pe loc" fara a striga "poliția" sau "jandarmeria". Ne-am panicat si am fugit, dar unul dintre noi a fost prins și reținut 24 de ore (nu e sunt acela). Am fost chemați la interogatoriu. Ce urmează si ce pedeapsă riscăm?
Cel mai recent răspuns: Andreea Dana Fodor , Avocat 14:04, 21 Iunie 2021
Buna ziua,
Sunt șanse foarte mari sa înceapă urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare de domiciliu (pedeapsa 3 luni-2 ani/amenda sau daca este săvârșită în timpul nopții 6 luni-3ani/amenda).

In anumite condiții, se poate dispune o soluție de renunțare la urmărirea penală/amânarea aplicării pedepsei/suspendarea executării pedepsei/amenda.

Cu toate acestea, este necesar sa fie formulată o plângere prealabilă a persoanei vătămate pentru a fi pusă în mișcare acțiunea penală. Daca persoana vătămată nu formulează plângere penală, se va dispune clasarea cauzei.

Andreea Dana Fodor a scris:

Buna ziua,
Sunt șanse foarte mari sa înceapă urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare de domiciliu (pedeapsa 3 luni-2 ani/amenda sau daca este săvârșită în timpul nopții 6 luni-3ani/amenda).

In anumite condiții, se poate dispune o soluție de renunțare la urmărirea penală/amânarea aplicării pedepsei/suspendarea executării pedepsei/amenda.

Cu toate acestea, este necesar sa fie formulată o plângere prealabilă a persoanei vătămate pentru a fi pusă în mișcare acțiunea penală. Daca persoana vătămată nu formulează plângere penală, se va dispune clasarea cauzei.

Patronul casei este plecat in străinătate. Daca acea persoana nu depune plângere, practic scăpăm si de amendă, dar si de pătarea cazierului?
Da. Fiindcă e infracțiune care se pedepsește la plângerea prealabilă. Daca persoana vătămată nu depune plângere în 3 luni din momentul in care a luat cunoștință de săvârșirea faptei= clasare=cazier curat.

Andreea Dana Fodor a scris:

Da. Fiindcă e infracțiune care se pedepsește la plângerea prealabilă. Daca persoana vătămată nu depune plângere în 3 luni din momentul in care a luat cunoștință de săvârșirea faptei= clasare=cazier curat.

Persoana e plecata in străinătate de 3 ani iar fapta s-a întâmplat pe 12 martie 2021
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Furt din magazin martensftw martensftw Salut am 20 de ani , azi am fost intr-un magazin am furat de 536.66 lei in incinta mall-ului Afi Palace .am intrat in magazin am bagat in ghiozdan hainele , ... (vezi toată discuția)
Șantajată sexual și amenințată cu poliția după o tentativă de furt din magazin: cum pot să mă apăr de individ și de toate amenințările lui? Annasss Annasss În urma cu 3 zile an încercat sa sustrag un articol din magazin fără sa îl plătesc dar am fost prinsa și pusa sa plătesc articolul respectiv. Cei de la ... (vezi toată discuția)
Furt calificat Nicoleta1234444 Nicoleta1234444 Buna ziua, am o intrebare . Prietena mea are vârsta de 20 de ani, la 16 ani a mai avut un contact cu legea , furand produse cosmetice dar atunci cazul s-a ... (vezi toată discuția)