avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hotararile ramase definitive prin nerecurare se mai ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hotararile ramase definitive prin nerecurare se mai pot ataca?

O hotarare data de prima instanta a ramas definitiva prin nerecurare. Recursul nu s-a depus pentru ca nu am stiut ca in penal (daca esti prezent la sedinta) nu se trimite acasa hotararea. Am asteptat o luna de zile, apoi am trimis o scrisoare la judecatorie si mi s-a raspuns .Intre timp termenul pentru recurs a trecut. Se mai poate ataca ,de exemplu cu contestatie sau revizuire si in ce termen in cazul ca se poate ? Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 12:54, 7 Ianuarie 2010
Necunoasterea legii nu exonereaza de raspundere sau nimeni nu poate invoca necunoasterea legii in propria aparare! Sunt doar 2 principii de drept care va vor face imposibila alta cale de atac ...fie ea si extraordinara!
Asta este parerea mea!B-)

Sunt de acord cu afirmatiile dlui.Mihai Gr.cu privire la necunoasterea legii,conform principiului"Mineni nu poate invoca necunoiasterea legii"
Ce calitate ati avut in proces ?
Pana la aflarea calitatii dvs.in proces,va pot indica ca in conditiile prev.de art.394 c.pr.pen,se poate ataca sentinta cu cerere de revizuire
Conditii pentru a putea introduce revizuirea:
"a)s-au descoperit fapte sau imprejurari care nu au fost cunoscute deinstanta la solutionarea cauzei;
b)un martor,un expert sau un interpret a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa in cauza in a carei revizuire se cere;
c)un inscris care a servit ca temei al hotararii a carei revizuire se cere a fost declarat fals;
d)un membru al completului de judecata,procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penala a comis o infractiune in legatura cu cauza a carei revizuire se cere;
e)cand doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive nu se pot concilia
Cazul de la lit.a constituie motiv de revizuire daca pe baza faptelor sau imprejurarilor noi se poate dovedi netemeinicia hotararii de achitare,de incetare a procesului penal ori de condamnare.
Cazurile de la lit.b),c) si d) constituie motive de revizuire daca au dus la darea unei hotarari nelegale sau netemeinice.
In cazul de la lit.e) toate hotararile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii"
revizuirea in conditiile art.396 c.pr..pen.poate fi ceruta :
a)de oricare dintre partile din proces in limitele calitatii sale procesuale;
b)de sotul si rudele apropiate ale condamnatului,chiar si dupa moartea acestuia.
Procurorul poate din oficiu sa initieze procedura de revizuire"
Conform art.398 c.pr.pen.:
"Cererea de revizuire in favoarea condamnatului se poate face oricand,chiar si dupa executarea pedepsei sau dupa moartea condamnatului"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Latura civila handsu handsu Cu privire la latura civila a unei hotarari penale in ce conditii se poate declara revizuire ? (vezi toată discuția)
Despre reviziurea in hotararea penala gabitzu1ro gabitzu1ro Buna. Intrebarea este .Sa procedat la Contestatia in anulare insa aceasta sa respins ca nefondat -definitiva.Ar mai fi o alta cale de (atac) in- Revizuirea ... (vezi toată discuția)
S a pronuntat pedeapsa cu executare. ce se poate face? irinapetrescu irinapetrescu doua instante au hotarat ca nu sunt suficiente dovezi pentru pronuntare de vinovatie. iar a treia a pronuntat vinovat si pedeapsa cu executare, 3 ani si ... (vezi toată discuția)