avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Locuinta cu chirie ANL si rata la credit cui revin la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Locuinta cu chirie ANL si rata la credit cui revin la divort?

Buna ziua.
La multi ani si la cat multe procese castigate in noul an!

Sunt in divort cu sotul meu, am cerut incredintarea celor 2 minori, pensie alimentara si revenirea la numele anterior.
Sotul a fost de acord cu tot ce am cerut, insa dupa multe amenintari - ca vrea unul din copii sau ca nu-mi da niciun leu pensie pt ei.
Problema este ca avem amandoi un credit de nevoi personale fara ipoteca, eu sunt coplatitor si sotul incearca sa ma convinga sa platesc si eu 1/2 din rata, ca lui nu-i mai raman bani din salariu daca plateste toata rata, cat si pensia alimentara pana la 1/3 din salariu.
Cei de la banca mi-au explicat ca nu pot redacta 2 contracte separate, pt fiecare, ci pot trimite, in cazul neplatii, somatii sau pot executa silit intai pe el, apoi pe mine.
1. In ce conditii ma poate obliga instanta la plata unei parti din rata?

Mentionez ca sotul a ramas cu bunurile comune, pe care le-a dus intr-o locuinta cu chirie de la ANL, a ramas si cu o masina (cadoul de la el, de ziua mea, insa este pe numele unei firme, deci - nici a lui si nici a mea, nu poate fi inclusa in masa partajabila) si locuieste singur in apartamentul ANL mai sus mentionat.
A doua mea chestiune se refera la modalitatea prin care eu pot deveni titular de contract al locuintei cu chirie.
In prezent el este titularul de contract de inchiriere, insa in urma divortului, in cazul in care minorii imi vor fi incredintati, eu nu am unde locui, iar cu el nu pot sa stau, deoarece este deosebit de violent.
2. In cererea de divort nu am mentionat nimic de preluarea contractului de inchiriere pt locuinta ANL. Cum pot obtine in instanta acest lucru, cat si evacuarea lui silita? Pot fi obligata la plata unei sulte, avand in vedere ca locuinta nu este proprietate, deci se plateste doar chiria, nu a fost achizionata, el necontribuind cu niciun leu?

In final, mai am o mica intrebare. Pana la pronuntare, el nu e de acord sa contribuie financiar la cresterea copiilor, in schimb vrea sa petreaca weekendul cu ei.
3.Sunt obligata in vreun fel sa ii dau copiii?

Va multumesc.
Maria
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
Maria_Enache, utilizator
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:05, 11 Ianuarie 2010
Chiar nu ma poate nimeni ajuta cu un sfat?
Multumesc.
1.Deocamdata, sotul nu va poate obliga sa achitati parte din rata.Numai ca in situatia in care el nu plateste rata, va poate obliga banca deoarece sunteti coplatitor. Ce s-a intamplat cu banii din credit? Daca ei a fost folositi in comun, corect ar fi sa contribuiti si dv la rata.... Daca nu va intelegeti asupra acestui aspect, iar la partaj sotul demonstreaza ca banii proveniti din credti au fost folositi pentru nevoile casniciei, poate cere partajarea acestei datorii.
2. Chiar daca bunurile comune se afla doar in posesia unuia dintre soti, acestea pot fi aduse la masa partajabila. Introduceti cerere de partaj bunuri comune in care mentionati toate bunurile ce intra in masa partajabila precum si modul in care doriti atribuirea acestora.
3. Modalitatea prin care puteti deveni titular de contract al locuintei cu chirie ar trebui sa o discutati mai intati cu cei care atribuie locuintele cu chirie. Veti vedea care au fost criteriile de atribuire ale locuintei si daca aveti vreo sansa ca acestia sa va acorde dv acel contract.
4.Ar fi bine sa nu amestecati dreptul copiilor de a avea legaturi personale cu tatal lor cu obligatia acestuia de a contribui la cheltuielile legate de crestere si educare. Chiar daca el nu vrea sa contribuie pana la pronuntarea hotararii, in momentul in care veti avea hotararea puteti solicita instantei emiterea unei ordonante
de infiintare a popririi. In functie de dispozitiile hotararii veti avea sau nu de recuperat sume deoarece instanta poate dispune plata pensiei de la data introducerii hotararii sau de la data pronuntarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț, partaj vio_cris22 vio_cris22 Buna ziua! Locuiesc cu sotul intr un apartament ANL , eu fiind titularul de contract. Intentionez sa divortez dar nu stiu cum va fi cu locuinta , cine are ... (vezi toată discuția)
Partaj si atribuire de locuinta cu chirie anl dany_28 dany_28 Buna ziua, Sunt divortat, am un copil impreuna cu fosta sotie. Divortul s-a finalizat la notariat (de comun acord), copilul ramanand in intretinerea mamei, ... (vezi toată discuția)
Partaj datorii Crown Crown Redeschid acest subiect pentru ca nu am gasit un raspuns care sa imi raspunda la intrebarile mele si va rog pe aceasta cale sa ma sfatuiti. Sunt divortata de ... (vezi toată discuția)