avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am drept la mosternie ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am drept la mosternie ?

Buna ziua , problema mea este urmatoarea , matusa mea a decedat iar garsoniera unde locuia , a ramas prin testament/donatie surori mele (prin insistente maica'mi cum ca dupa moartea acesteia vor avea grija de catelul acesteia) Sunt sigur ca nu s-a mentionat in acte deoarece matusa avea incredere in ele , lucru care nu s-a intamplat iar asta ma dezamageste . Actele pe care nu vor sa mi le arate (donatie sau testament) au fost facute la notar insa nu s-a facut si expertiza psihiatrica , matusa mea avand aproape 70 de ani (probleme cu ochii si auzul) au chemat doar martor . Cealalta sora a matusi decedate , ma sustine si mi-a spus ca cele doua au luat-o cu insistente la notar . Va multumesc si astept parerile dvs in legatura cu aceasta situatie , daca considerati ca pot face ceva in acest caz . Precizez ca in urma cu 1-2 ani au mai fost facute actele odata , apoi am inteles ca au fost anulate iar in ultima faza refacute .
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2021
HCristian, utilizator
Cel mai recent răspuns: HCristian , utilizator 15:33, 29 Iunie 2021
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Aproape 70 de ani" nu e o vârstă chiar înaintată. Expertiza medico legală nu este obligatorie decât dacă notarul are dubii ca persoana din fața sa e "pe câmpii ".
Iar auzul și vazul nu prea au de a face cu discernământul.
Ar trebui să dovediți că mătușa nu a avut discernământ la momentul încheierii actului.
Acum...matusa e la 2 metri sub pământ.
Evaluati și dvs șansele.

6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care ar fi folosul practic pe care l-ați obține dvs. dacă ați purta un proces care să tindă la desființarea actului?
Zero.

De ce?
Fiindcă și în lipsa a ceea ce se zice că s-ar fi făcut (donație/testament), dvs. tot nu ați fi moștenit ceva de la mătușa.

De ce?
Fiindcă moștenitoarele mătușii sunt:
- mama dvs. (în viață, după cum rezultă din expresia „nu vor”, că dacă era îngropată, nu putea)
- și „cealaltă soră a mătușii decedate”.

Ce ați obține dvs, personal, din desființarea actului (presupunând că există)?
Tot atât cât ați fi obținut și în lipsa lui, adică zero.

Or, înainte de a ajunge să dovediți că... (la termenul de probe) v-ați împiedica în oareșce excepții procesuale, cum ar fi lipsa de interes (sau folos practic, mai pe românește); lipsa calității procesuale... Interesul trebuie să fie determinat, legitim, personal, născut și actual.

Un interes ar avea cealaltă soră a defunctei. Dacă vreți să o susțineți ...
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2021
romascanu, moderator
Va multumesc pentru timpul acordat , da intradevar as sustine-o pe matusa ramasa in acesta privita , credeti ca in acest fel exista sanse reale ?
Nu stiti nici ce acte s-au facut, nu stiti nici ce scrie in ele, asa ca despre ce sanse aveti( are matusa) cand nu aveti datele problemei , nu se poate vb
Pai din moment ce "aceste doua femei" nu vor sa arate actele familiei ,sa vedem si noi ca lor le-a lasat ? poate nu a lasat la nimeni si acestea au luat cheile de la casa abuziv , poate nu au facut niciun act . Intrebarea mea principala este de ce nu ne face si noua cate o copie xerox ca sa ne convingem ca le-a lasat in legalitate .

Alte discuții în legătură

Dovezi sume de bani... meryleen meryleen Cum se poate dovedi ca o matusa a depus la banci 2 sume de bani pe numele ei care nu erau ai ei personali ci ai surorii ei care a decedat la 90 ani aceasta ... (vezi toată discuția)
Poate ataca donația? Marrian Marrian Bună ziua, mătușa mea mi-a donat casa mie printr-un act de donație cu uzu fruct, după ce băiatul și soțul ia decedat Ea ne mai având nepoți de la ... (vezi toată discuția)
Mostenire Stoica Gabriela Madalina Stoica Gabriela Madalina Buna ziua, Matusa mea,sora bunicii mele,in varsta de 78 ani,doreste sa ne faca acte pe proprietatea ei,sotul a decedat cu ceva ani in urma,iar unicul ei fiul ... (vezi toată discuția)