avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare-cumparare imobil - termen rest de pret
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare-cumparare imobil - termen rest de pret

Situatia este urmatoarea:

S-a semnat o promisiune de vanzare-cumparare a unui imobil unde este specificat ca diferenta de pret sa fie virata "într-un termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data emiterii de către O.C.P.I. a încheierii de
intabulare ce dovedește înscrierea ipotecii şi a sarcinilor aferente în favoarea băncii finanţatoare."

Urmeaza a se semna contractul de vanzare cumparare si in draft este specificat urmatorul lucru : "Restul de preț provenind din credit se va plăti în termen de maxim 7(șapte) zile lucrătoare din momentul prezentării la X Bank . (dar nu mai târziu de data de 20.07.2021 inclusiv), a încheierilor de intabulare și a extrasului de Carte Funciară pentru informare în original din care să rezulte.."

Imi dau seama ca fara sintagma "dar nu mai târziu de data de 20.07.2021 inclusiv" ar fi in avantajul meu varianta din contractul de vanzare-cumparare dar cum am intalnit un caz cand o incheiere de intabulare a durat mai mult de 30 zile consider ca este un risc.

Avand in vedere cele enumerate si faptul ca este exculsa o negociere va rog sa imi raspundeti la urmatoarele:
1) Care varianta este mai avantajoasa pentru mine cumparator?
2) Este normal si legal sa se respecte varianta din promisiunea de vanzare ?
3) Legat de varianta din promisiunea de vanzare - notarul este obligat sa ma instiintezte cu privire la emiterea deciziei OCPI chiar in ziua emiterii sau este posibil "sa uite" cateva zile ca apoi sa intru in zona de risc a pactului comisoriu?
"În situația în care contul vânzătorului menționat mai sus nu va fi creditat cu suma de X RON reprezentând restul de preţ al vânzării, până cel mai târziu la data de 20.07.2021 inclusiv, prezentul contract va fi rezolvit de plin drept, fără punere în întârziere, chiar dacă au fost efectuate plăți parțiale (aceasta rezultând din simplul fapt al neexecutării), fără intervenţia instanţei şi fără nici o altă formalitate prealabilă (pact comisoriu conform art. 1.553 din Codul Civil), părţile fiind repuse în situaţia anterioară încheierii acestui contract cu retinerea de catre Vanzator a tuturor sumelor achitate de Cumparator in contul pretului."
Ultima modificare: Luni, 28 Iunie 2021
Cmihai7, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare plata cumparare apartament dragosm90 dragosm90 Buna ziua, Se poate incheia un contract autentic de vanzare-cumparare pt un imobil inaintea platii integrale si care sa aiba stipulat un anumit termen de ... (vezi toată discuția)
Momentul platii pentru contract vanzare imobil petru_z petru_z Buna seara, Care este momentul platii la banca in cazul contractului de vanzare al unui imobil? Plata se face la banca pe baza continutului contractului ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu grad iv crisssu crisssu Cine este proprietarul? O persoana fizica vinde unei societati un teren in 2006, primeste avansul iar restul de pret urmeaza sa il primesca in momentul in ... (vezi toată discuția)