avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj facut dupa citiva ani dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj facut dupa citiva ani dupa divort

Doresc sa imi ajut o prietena. A divortat acum 5 ani insa din lipsa de mijloace finanaciare nu a facut si partajul , in speta un apartament. Familia are si 5 copii majori. In apartament locuiesc in acest moment fostii soti, si familia unuia dintre copii. D-na doreste sa faca partajul si sa-si vinda partea deoarece fostul sot o agreseaza verbal si fizic frecvent. Poate sa faca partajul fara acceptul sotului si sa-si vinda partea ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 14:49, 17 August 2006
Da, poate.
Are chiar mai multe posibilităţi.
1. poate cere fostului soţ să încheie un act de partaj voluntar, în condiţiile stabilite de comun acord (atribuirea apartamentului în întregime unuia dintre ei, cu obligaţia celuilalt de a plăti sulta convenită sau vînzarea apartamentului şi împărţirea preţului.
2. se poate adresa instanţei de judecată, care va dispune fie atribuirea apartamentului unuia dintre foştii soţi şi obligarea celuilalt la plata sultei, fie vînzarea apartamentului şi împărţirea preţului. (Presupun că apartamentul nu se pretează la împărţirea în natură)
3. Poate introduce o acţiune în constatare (pentru stabilirea cotei părţi de proprietate din apartament), după care poate să înstrăineze cota parte stabilită de instanţă. Este soluţia cea mai puţin avantajoasă, fiind greu de crezut că va găsi un cumpărător pentru acea cotă parte.

Oricum, potrivit legii, nimeni nu poate fi ţinut în indiviziune, iar dreptul de a cere partajul nu se prescrie. Adică, mai explicit, nu există un termen limită pînă la care să poată fi cerut partajul.
Revin cu o întrebare adresată administratorului site-ului: de ce a fost inclusă chestiunea de mai sus la secţiunea de dreptul familiei? Cei doi foşti soţi nu se mai supun, din punct de vedere patrimonial, normelor prevăzute de Codul familiei, comunitatea de bunuri încetînd la data desfacerii căsătoriei prin rămînerea irevocabilă a sentinţei de divorţ.
Pentru ca fiecare scrie un mesaj-intrebare acolo unde crede ca se incadreaza.
Nu administratorul le scrie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, partaj si copil minor- impartirea imobilului ioanadcraiova ioanadcraiova Am si eu o intrebare va rog, am o ruda foarte apropiata care a incheiat divortul recent, copilul minor raminind in ingrijirea mamei. Problema o constituie ca ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj hadrian74 hadrian74 Buna ziua. In cursul lunii februarie tocmai s-a incheiat procesul de divort cu fosta sotie, urmind ca pe data de 16 luna viitoare sa ma prezint pentru primul ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)