avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

se pot plati ore suplimentare in conditia in care timpul lucrat nu se poate compensa cu timp liber? va rog sa precizati si actu normativ
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 21:17, 17 Ianuarie 2010
Actul normativ este Codul Muncii .

Articolul 117 - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.

(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Articolul 118 - (1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Articolul 119 - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.

Articolul 120 - (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Deci sporul pentru orele suplimentare care nu pot fi compensate in urmatoarele 30 de zile sau macar in luna urmatoare , nu poate fi mai mic de 75 % din salariul de baza .

Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
Costinel Burca, Contabil
si deci potrivit legii angajatorul este obligat sa stabileasca in termen de 30 de zile de la prestarea muncii suplimentare de catre angajat fie posibilitatea compensarii cu ore libere in termenul prev de 119 alin 1 fie sa plateasca acele ore cu sporul prevazut in contractul colectiv de munca daca si numai daca potrivit contractului individual de munca exista clauza in acest sens prin care s-a negociat sporul pentru astfel de prestatii.:D
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2010
ContSters7627, utilizator
Precizarile mentionate sunt aplicabile atat pentru institutiile publice cat si in sectorul privat.

Ceea ce trebuie mentionat este realitatea actuala privind reglementarea legala referitoare la legea salarizarii unde, incurcate sunt caile domnului.. X-(
la momentul in care se va recunoaste de catre cine trebuie ;) ca prin legea salarizarii unice se incearca doar modificarea c.c.m. "unic " la nivel national poate ca atunci se vor descurca si caile domnului :)

prin art.157(2) codul muncii ar fii trebuit sa se inteleaga, eventual, clauze superioare celor din c.c.m. unic la nivel national si ale c.c.m. la nivel de ramura " orice activitate bugetara" ...
Conform Legii 330/2009 in institutiile publice , in anul 2010 nu se platesc ore suplimentare .

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare ioana07 ioana07 In cursul anului 2010 am lucrat 182 ore suplimentare pe care le pot dovedi cu pontaje,grafice si condica prezenta.Mai am posibilitatea ca in 2011 aceste ore ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare baiesan baiesan de ce nu se plateste sporul de 100% pentru munca prestata in zilele de sambata,duminica si in zilele lucrate de sarbatori legale pentru functionarii publici ... (vezi toată discuția)
se platesc sau nu, orele efectuate sambata, duminica? swamerra swamerra Decizia 1415/2009 a Curtii Constitutionale se refera si la orele efectuate in zilele nelucratoare sau, exclusiv la \"orele suplimentare\"?? art. 20 din ... (vezi toată discuția)