avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

plata orelor suplimentare

de ce nu se plateste sporul de 100% pentru munca prestata in zilele de sambata,duminica si in zilele lucrate de sarbatori legale pentru functionarii publici din cadrul primariei? daca SE FACE O ILEGALITATE,va rog sa ma indrumati la autoritatea competenta.multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 00:21, 4 Martie 2010
Daca angajatorul va solicita sa prestati aceste ore suplimentare si v-ati dat acordul in scris, el este obligat la plata acestor ore.
Daca insa pentru a efectua propriile lucrari faceti aceste ore de buna voie, nu veti fi platit pentru aceste ore suplimentare.

Insa daca va credeti nedreptatita, solicitati mai intai in scris plata acestor ore Primarului, apoi faceti plangere in instanta de litigii de munca pentru obligarea institutiei primarului la plata datorata.
Nu va mai chinuiti cu hartoage degeaba. Legea 330 spune clar, in art. 30 alin.7 ca orele suplimentare, de orice fel ar fi ele, nu se platesc in 2010 (nu se aplica in acest an art. 19 alin.2 si 20 din legea 330).
Daca considerati ca este ilegal (si multi dintre noi o fac), va reamintesc ca aceasta minunata lege are chiar girul Curtii Constitutionale...
Kyandra a scris:

Nu va mai chinuiti cu hartoage degeaba. Legea 330 spune clar, in art. 30 alin.7 ca orele suplimentare, de orice fel ar fi ele, nu se platesc in 2010 (nu se aplica in acest an art. 19 alin.2 si 20 din legea 330).
Daca considerati ca este ilegal (si multi dintre noi o fac), va reamintesc ca aceasta minunata lege are chiar girul Curtii Constitutionale...

Decizia CC nr.1415/2009 se refera la consitutionalitatea legii, nu si la anumite articole din ea. S-a mai discutat despre asta, si in cadrul deciziei CC 1415/2009, " 7. Cu privire la posibila excludere de la plată a orelor suplimentare pentru anul 2010, Curtea urmează să reţină că pentru întreg personalul bugetar devin aplicabile prevederile titlului III - Timpul de muncă şi timpul de odihnă din Codul muncii. Prin urmare, orele suplimentare trebuie să fie plătite în cursul anului 2010. Curtea reţine că atât timp cât este în vigoare, Codul muncii trebuie respectat şi în mediul public, nu doar în cel privat, eventuale derogări în această materie neputându-se face, indiferent dacă partea interesată aparţine domeniului public sau privat." Daca acest aspect punctual, nu are nici o valoare... atunci, " nu va mai chinuiti cu hartoage" si munciti suplimentar pe gratis. :)
Si tot cum s-a mai discutat, ceea ce conteaza la acea decizie a CC este finalul, dupa cele doua puncte care urmeaza cuvantului "DECIDE"#-o Si tot ce decide, in fapt, CC, este ca legea 330 este constitutionala...povestea din expozitiv este praf in ochii "fraierilor" din sistemul bugetar, care au aflat ca salarizarea se face dupa legea 330, nu dupa expozitivul deciziei CC. Iar legea 330, ne anunta gratios, asa constitutionala cum este ea, ca in anul 2010 nu se platesc orele suplimentare, ci se compenseaza cu timp liber corespunzator. Iar pana nu va initia cineva un proces pentru plata orelor suplimentare, pe baza expozitivului deciziei CC, contra legii si va si castiga, eventual, acest proces (spre a fi folosit ca precedent), in anul 2010 ori stam acasa, ori muncim voluntar... (este concluzia AJPS, care vizeaza salariile si a Curtii de Conturi...)#-o
atunci, sa munceasca suplimentar ei, tractoarele si boii, ca io sigur n-o s-o fac, de altfel, mi-am redus motoarele, proportional cu cele 600 lei pe care mi le-au taiat la salariu, sigur, din greseala contabililor...nu ca asa o facut ei legea. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Goguvoinicu Goguvoinicu BUNA ZIUA! Am o întrebare: orele suplimentare ( la politia comunitara de ex.) se platesc în 2010? (vezi toată discuția)
Sporul de 100% pentru orele suplimentare wsx wsx =D>este adevarat ca s-a aprobat de curtea constitutionala sporul de 100%prevazut de art.20 din legea 330/2009?in ce act normativ este prevazut?multumesc (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius se pot plati ore suplimentare in conditia in care timpul lucrat nu se poate compensa cu timp liber? va rog sa precizati si actu normativ (vezi toată discuția)