Buna ziua ,am primit o donatie de la parinti ,eu fiind singura fiica ,dupa un timp am hotarat sa vand si sa cumpar altceva am fost la notar sa facut actul dar doamna notar la trecut pe sotul meu ca vanzator apoi pe mine ,noi fiind casatoriti cu bunuri comune!A procedat corect doamna notar ? Sau poate fi anulat actul!
Donatia a fost facuta in timpul sau anterior casatoriei ?
In actul de donatie de la parinti este mentionat si sotul ca beneficiar al donatiei sau numai dvs.?
Daca nu s-a precizat ca sunteti singura beneficiara a donatiei atunci donatia se considera bun comun, aceasta fiind facuta in timpul casatoriei.
in timpul casatoriei a fost facuta doar catre mine ,specificand ca sunt casatorita cu numitul x,si suntem supusi sub regimul matrimonial de bunuri comune. Dar specific ,donatia a fost de catre mama doar catre mine.
Donatia in timpul casatoriei a fost facuta de mama catre mine,singura ei fiica,sa specificat doar ca sunt casatorita cu x si nu avem conventi matrimoniale ,adica bunurile sunt comune ,dar donatia nu intra la asa ceva.
art.340 NCC
"Nu sunt bunuri comune,ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite prin mostenire legala,legat sau donatie,cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut,in mod expres,ca ele vor fi comune;"
În consecinta, dacă nu se precizeaza expres ca se donează și catre soț atunci nu este bun comun și nu trebuia trecut soțul la vânzător. Bunurile achiziționate din vânzarea unui bun propriu sunt tot bunuri proprii și nu comune, trebuie precizat în actul de cumpărare pr9venienta banilor. Bineînțeles este vorba de achiziția de bunuri de valoare, ex imobiliare,/autovehicule,