avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua ,am primit o donatie de la parinti ,eu fiind ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua ,am primit o donatie de la parinti ,eu fiind singura ...

Buna ziua ,am primit o donatie de la parinti ,eu fiind singura fiica ,dupa un timp am hotarat sa vand si sa cumpar altceva am fost la notar sa facut actul dar doamna notar la trecut pe sotul meu ca vanzator apoi pe mine ,noi fiind casatoriti cu bunuri comune!A procedat corect doamna notar ? Sau poate fi anulat actul!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 06:04, 6 Iulie 2021
Donatia a fost facuta in timpul sau anterior casatoriei ?
In actul de donatie de la parinti este mentionat si sotul ca beneficiar al donatiei sau numai dvs.?
Daca nu s-a precizat ca sunteti singura beneficiara a donatiei atunci donatia se considera bun comun, aceasta fiind facuta in timpul casatoriei.
in timpul casatoriei a fost facuta doar catre mine ,specificand ca sunt casatorita cu numitul x,si suntem supusi sub regimul matrimonial de bunuri comune. Dar specific ,donatia a fost de catre mama doar catre mine.
Donatia in timpul casatoriei a fost facuta de mama catre mine,singura ei fiica,sa specificat doar ca sunt casatorita cu x si nu avem conventi matrimoniale ,adica bunurile sunt comune ,dar donatia nu intra la asa ceva.
art.340 NCC
"Nu sunt bunuri comune,ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite prin mostenire legala,legat sau donatie,cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut,in mod expres,ca ele vor fi comune;"

În consecinta, dacă nu se precizeaza expres ca se donează și catre soț atunci nu este bun comun și nu trebuia trecut soțul la vânzător. Bunurile achiziționate din vânzarea unui bun propriu sunt tot bunuri proprii și nu comune, trebuie precizat în actul de cumpărare pr9venienta banilor. Bineînțeles este vorba de achiziția de bunuri de valoare, ex imobiliare,/autovehicule,
Si daca sa facut actul si sa luat un avans de 9000 lei ,se poate anula actul la.notar bineinteles cu înapoierea avansului.

Alte discuții în legătură

Donatie in timpul casatoriei si onorariu notarial nicoleta grama nicoleta grama buna ziua,va rog sa-mi spuneti cum pot face parintii mei o donatie pentru mine si care sunt taxele notariale pentru o suma de 35500 euro,eu sunt singura lor ... (vezi toată discuția)
Cumparare proprietate fara casatorie inregistrata in romania Dorina-Canada Dorina-Canada Dupa incheierea succesiunii la notar doresc sa cumpar partea tatalui meu. Sunt cetatean canadian la fel si sotul meu, dar casatoria canadiana nu e ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)