avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. Intrebarea mea este: pensionar si angajat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. Intrebarea mea este: pensionar si angajat cu contract ...

Buna ziua. Intrebarea mea este: pensionar si angajat cu contract pe durata determinata, daca intra in concediu medical pe o perioada care depaseste durata contractului, mai este platit de CNAS sau este considerat numai pensionar si se suspenda plata c.m.?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Andrei Dina , Avocat 12:00, 8 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In opinia mea, va fi considerat numai pensionar .... insa intrebati si la Casa de Asigurari de Sanatate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Teoretic plata concediului medical se suspenda, conf. art. 16 alin. (1) si (2), coroborate cu art. 1 alin. (1) lit. A din OUG 158/2005 (las mai jos textele citate).

Sintetic, pensionarii in activitate au aceleasi drepturi ca orice salariat, primind indemnizatie de CM in caz de boala. Cu toate acestea, in cazul in care pensionarul nu mai este salariat (asa cum este cazul in exemplul dat de dvs.), acesta este repus in situatia anterioara, aceea de pensionar, cu toate drepturile asociate.

Art. 16. - (1) Asiguraţii a căror incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă sau al concediului fără plată beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, concediul de odihnă sau fără plată fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
(2) Beneficiază de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi asiguraţi, pensionarii care se află şi în una dintre situaţiile menţionate la art. 1 alin. (1) lit. A sau B, precum şi pensionarii de invaliditate gradul III sau, după caz, pensionarii nevăzători, care se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2).

Art. 1.
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2021
Andrei Dina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru incapacitate temporara de munca Aphis Aphis Buna ziua, Intrebarea mea este rapida si simpla. Concediul pentru risc maternal poate fi incadrat ca si Concediu pentru incapacitate temporara de ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu medical si pensionare de invaliditate adrianos29 adrianos29 Buna ziua. In 04.12. 2011 o sa am 270 zile de C.M. (ultimile 90 zile au fost prin comisie ministeriala) se mai poate prelungi C.M.? (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului de munca roxxzzy roxxzzy In cazul persoanelor care beneficiaza de concediu medical, la cate zile de concediu medical se suspenda contractul de munca? Si in baza la ce lege? Conform ... (vezi toată discuția)