avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, parintii mei vor sa imi doneze un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, parintii mei vor sa imi doneze un apartament ,eu fiind ...

Buna ziua, parintii mei vor sa imi doneze un apartament ,eu fiind copil unic,deci unic mostenitor. Pe actul de proprietate si pe Rol-ul fiscal apare doar mama ca proprietara a apartamentului desi ea e casatorita cu tatal meu inca dinaintea cumpararii apartamentului de la stat.
Pentru donatie trebuie spart Rol-ul fiscal si adaugat si tatal meu cu 50% cota parte si 50% cota parte mama? Sau las Rol-ul nespart doar cu mama cota parte 100%? Ce consecinte ar fi pentru donatie? Ar putea fi revocata de parintele care nu e trecut pe Rol-ul fiscal sau de alta rude gen unchi,veri?
Multumesc.
Madalina
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 07:42, 19 Iulie 2021
daca rolul e nespart :), nu e necesar sa se sparga acuma. Nu are relevanta certificatul fiscal , nu asta e motiv de razgandeala.
Fiind ambii coproprietari, daca intr-adevar sunt, ambii va vor dona la notar.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2021
gi-jane2, moderator
Oricum, apartamentul fiind bun comun, la semnarea contractului de donație vor trebui sa fie prezenți ambii părinți.
Certificatul de atestare fiscala interesează sub aspectul datoriilor la impozite și taxe locale.
Dacă este emis numai pe numele unuia dintre soți, nu are nicio importanță.
Ba are o foarte mare importanta.
Certificatul fiscal trebuie emis pe numele tuturor proprietarilor bunului care se instraineaza si trebuie sa ateste ca nici unul din acestia nu are datorii catre bugetul local si nu doar ca impozitul pentru bunul care se instraineaza este achitat pentru anul in curs. Daca certificatul fiscal s-ar emite doar pe numele mamei, primaria ar putea sa ceara anularea actului intr-un mod foarte facil daca tatal ar inregistra vreo datorie (oricat de mica) fata de bugetul local.

art 159 al 5 si 6 din Legea 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala:
(5) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligațiilor de plată datorate bugetului local al unității administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2). Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepția cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.
(6) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (5), sunt nule de drept.

Pentru linistea dvs., cereti rectificarea rolului fiscal, in baza actului prin care a fost dobandit imobilul, care, probabil mentioneaza ca mama era casatorita la momentul cumpararii. In lipsa acestei mentiuni, atasati la cere certificatul de casatorie al parintilor.

De regula Primariile fac un rol comun.
De exemplu, la tara, peste tot este trecut numai sotul. Rectificarea rolului fiscal si mentionarea ambilor soti o sa v-o faca bunica, la Sfantu Asteapta.
In articolele mentionate, se face referire la proprietari in general, ca o categorie de persoane.
Faptul ca termenul este folosit la plural nu se refera neaparat la proprietarii soti.
De regula Primariile ar trebui sa faca rol nominal unic, in care sa mentioneze cota detinuta. Intr-adevar, uzanta este de a deschide, in mod eronat, un rol comun.
Asta cu, de exemplu. la tara, peste tot este trecut numai sotul ... nici nu merita discutata.
Rectificarea rolului fiscal, cata vreme a fost intocmit in mod eronat de functionarul de la Primarie, se face pe loc. Cu atat mai mult "la tara".
Faptul ca termenul este folosit la plurar nu inseamna ca se refera neaparat la proprietarii soti ci inseamna neaparat ca se refera la toti proprietarii unui/unor imobile, indiferent de relatiile dintre ei.
Cata vreme, inteleg ca sunteti notar public, avand in vedere Legea 36/1995 si codul deontologic, va invit sa va informati, din nou, cu privire la aceasta speta, inainte sa dati un sfat care incalca flagrant legislatia si are ca sanctiune nulitatea absoluta a unui act care transfera un drept real.

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare fara nevasta, cer ajutor cylens cylens doresc sa vand un apartament , dobandit inaintea casatorie. Actual ne-am stabilit in strainatate deci apartamentul nu mai este probabil \"locuinta familiei\", ... (vezi toată discuția)
Vanzare masina bazna bazna Buna seara. Am o masina pe numele meu si as vrea sa o vand. Problema este ca sotul are amenzi pentru rovineta si de circulatie.La primarie apartamentul este pe ... (vezi toată discuția)
Buna soțul meu are o cota de 12.50(1000mp) dintr-un teren de ... Criss inna Criss inna Buna Soțul meu are o cota de 12.50(1000mp) dintr-un teren de 8000 mp în București dintr-o mostenire .Mai sunt 5 mostenitori Pana anul acesta terenul a ... (vezi toată discuția)